Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kristjani v Iraku (foto: Vatican News)
Kristjani v Iraku

Razmere na planoti Ninive pet let po prisilnem eksodusu kristjanov

Cerkev po svetu | 07.08.2019, 13:19 Marta Jerebič

Mineva pet let od množičnega bega kristjanov z iraške planote Ninive. Islamska država je med 6. in 8. avgustom leta 2014 z domov pregnala 120 tisoč kristjanov. Kakšne so danes razmere tam?

Kristjani so se na planoto Ninive postopoma začeli vračati pred dvema letoma. Doslej se je vrnilo 46 odstotkov družin. Obnovo njihovih hiš je s pomočjo donacij večinoma financirala papeška fundacija Pomoč Cerkvi v stiski.

»Vračanje je zelo počasno. Če ni nacionalnih in mednarodnih zakonodajnih zagotovil za dostojanstveno in svobodno življenje, se je tistemu, ki je odšel, težko vrniti. Obnova je odvisna od številnih, krščanskih, katoliških organizacij,« je za Vatican News povedal prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, kardinal Fernando Filoni, ki je bil med letoma 2001 in 2006 tudi nuncij v Iraku in Jordaniji.

Mosul

Še bolj so razmere zapletene v Mosulu, kamor se je od 15 tisoč kristjanov vrnilo le nekaj deset ljudi. Tam do začetka obnove sploh še ni prišlo, saj ni stabilne lokalne vlade. Prav tako zaradi pomanjkanja varnosti obnove ne morejo sprožiti nevladne ali cerkvene organizacije.

Iračani veliko upanja polagajo v papežev obisk, do katerega naj bi predvidoma prišlo spomladi prihodnje leto.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...