Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar

Medžugorje ponuja novi model evangelizacije

02.08.2019, 07:11

S sveto mašo, ki jo je ob somaševanju 620 nadškofov, škofov in duhovnikov daroval papežev vikar za rimsko škofijo Angelo De Donatis, se je v Medžugorju začel jubilejni 30. Festival mladih. Poleg deset tisočih mladih v tej hercegovski vasici, si je odprtje festivala preko neposrednega prenosa na spletu ogledalo rekordnih 1,7 milijona ljudi po svetu.

»Hvaležen sem Bogu in vsem vam za vabilo, da vodim slovesnost ob začetku 30. Festivala mladih. Vsem vam prinašam topel pozdrav in blagoslov svetega očeta,« je pridigo začel kardinal. Nadaljeval je, da ne sme nihče trditi, da ni primeren za svetost zaradi svojih grehov in slabosti. »Da bi slišali Učiteljev poziv »Hodi za menoj«, je potrebno, da Sveti Duh odpre naša srca in jih napolni z božjo modrostjo,« je dejal. Nato je svoj nagovor naslonil na besede iz Matejevega evangelija o pismouku, ki je postal učenec nebeškega kraljestva (Mt 13, 47-53). Iz tega odlomka je po kardinalovih besedah mogoče izvleči tri napotke: Nebeško Kraljestvo je podobno mreži vrženi v morje, ki ujame različne ribe. In ko mrežo izvlečejo na obalo, ribiči ločijo med dobrimi in slabimi; Drugo navodilo. Jezus govori o sodbi: ni mogoče negirati resnice, ki jo vsako nedeljo izpovemo v Veroizpovedi: »in prišel bo sodit žive in mrtve«; Tretje navodilo. Omenjeni evangelij nas uči, da je pismouk, ki je poslan v nebeško kraljestvo tisti kristjan, ki »prinaša iz svojega zaklada novo in staro«. To je prekrasen izraz, ki se lahko razlaga tudi tako: Pravi modrec je tisti, ki živi iz starega, to pa daje vedno nove radosti in nove trenutke, ki imajo okus starega. »Modrost sveta ne povezuje starega in novega ampak ju razdvaja. Zamenjuje staro za zastarelo in novo za novost. Izbira med zadnjo modo in bežanjem v preteklost. Ti ekstremni primeri vedno ustvarjajo konflikte, neprijetnosti in sovraštvo med ljudmi.«

Kardinal Angelo De Donatis
Kardinal Angelo De Donatis © Radio Mir Medžugorje

Ob sklepu pridige je mlade spomnil še enkrat na tri bisere, ki jih je izvlekel iz slišanega evangelija. »Da bi si očistili spomin, zagotovili Božjo sodbo tako, da bi živeli resnico; da postanemo novi ljudje, ki se bomo utrdili in uveljavili na tradiciji vseh svetnikov, ki so sledili Gospodu.«

V sklopu večerne svete maše se je predstavilo vseh 80 držav, ki so prisotne na srečanju. Prepeval je mednarodni zbor, ki ga je spremljal prav takšen orkester. Sestavljena sta iz 200 mladih iz 24 držav.

Apostolski vizitator za župnijo Medžugorje, Henryk Hoser je pred začetkom srečanja na novinarski konferenci poudaril, da je Cerkev vsekakor v novi dinamiki nove enagelizacije. »Osebno sem prepričan, da Medžugorje ponuja nek nov model nove enagelizacije. Medžugorje ni pod pristojnostjo Papeškega sveta za novo evangelizacijo, ampak zanj skrbi državno tajništvo. Maja je sveti oče sporočil, da je dovoljeno organizirati uradna romanja župnij, škofij, škofov in kardinalov ter da so lahko ti navzoči na slovesnostih, eni izmed njih smo priča v teh dneh. To pa pomeni tudi, da je sveti oče oprl velika vrata za vstop v Medžugorje,« je dejal nadškof Hoser.

»Sporočilo Festivala mladih je v geslu »Hodi za menoj«. V vsaki osebi obstaja hrepenenje, hrepenenje po miru, hrepenenje po resnici. Jezu govori Hodi za menoj. Tukaj so mladi, ki imajo hrepenenje po Jezusu, hrepenenje po miru, ki ga najdejo tukaj,« pa je dejal župnik pater Marinko Šakota.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.