Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Folklorna skupina Kres (foto: spletna stran FS Kres)
Folklorna skupina Kres

Kres pleše že 65 let

| 16.08.2019, 10:01 Matjaž Merljak

V veliki dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair ulici v Clevelandu je v soboto, 10. avgusta 2019, potekal zgodovinski večer - praznovanje 65. obletnice Folklorne skupine Kres.

Po dolgem času se znova oglašam. Med tem sem prekinil oddajanje slovenskega radia preko valov clevelandske javne radijske postaje, kjer sem vodil Slovensko uro dvajset let in več. Odločitev je bila moja in samo moja zaradi osebnih razlogov. Čeprav nisem več aktiven pri objavljanju, pa skoraj ne morem mimo obletnice naše folklorne skupine Kres. Ta obletnica - 65 let od ustanovitve te folklorne skupine - je potekala preteklo soboto, 10. avgusta 2019, zvečer v veliki dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair ulici v Clevelandu.

Kres je bil ustanovljen leta 1954 na pobudo pokojnega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana, da bi imela mladina, ki ni bila vključena v dramska ali pevska društva, svoje društvo ali priliko se družiti s svojimi vrstniki. Prva misel je bila, naj bi se zbirali v nekem družabnem smislu, se zbirali bolj zabavno, da se ohranijo stiki med sabo. Seveda usoda časa je pokazala drugače.

Begunski Slovenci so se v tistih letih zbirali v takratnem Jugoslovanskem kulturnem vrtu ob praznovanju te ali druge obletnice. Ta vrt je seveda pripadel Slovencem v Clevelandu po razpadu Jugoslavije. Med enim od teh praznovanj leta 1954 so želeli popestriti svoj program s slovenskimi plesi. Prireditelji so vprašali mladino Kresa, naj zaplešejo v slovenskih narodnih nošah. V brzici je Olga Petek to mladino naučila nekaj preprostih gibov in so zaplesali na odru. Ker so si pripravili narodne noše, so to želeli nadaljevali. S pomočjo Olge Petek in potem še novoprišlice iz Slovenije, Edo Vovk-Pušelj, se je razvila folklorna skupina.

Vse več je bilo povprašanj za nastope in je skupina rasla. Leta 1960 je imela svoj prvi celovečerni nastop v dvorani. Ko se je Eda Vovk-Pušelj poslovila, je v to vlogo skočila energična Breda Lončar. Tudi ta je pripravila celovečerne nastope v dvorani Svetega Vida in potem v Slovenskem narodnem domu.

Leta 1970 je vodstvo te folklorne skupine prevzela mlada Bernarda Ovsenik. Ona je bila tudi tista, ki je vključila mlade osnovnošolce kot stalni del nastopov in to zaradi nadaljevanja skupine v bodočnost. Med njenim časom vodstva je tudi Kres spremljala glasba v živo. Za vse to jo je navdušil takratni direktor Maroltove folklorne skupne v Ljubljani, Mirko Ramovš. Sledili so celovečerni samostojni nastopi in gostovanja po drugih mestih in celo v Evropi.

Po nekaj letih se je vrnila Breda Lončar in sta skupaj pripravljali in učili plesalce. Zobje časa pa seveda zahtevajo svoje in Kresova bodočnost je zavisela na plesalcih samih in so nadaljevali svoje poslanstvo. V zadnjih letih sta aktivna pri vodstvu mladine, med drugimi, Urška Prosen in Mark Tomc.

65. obletnica preteklo soboto je potekala ob nabito polni dvorani, kar je v zadnjih letih redek dogodek. Pri vstopu v dvorano so nas pozdravili mladi v narodnih nošah in delili zelo lepo tiskane programe. Plesalci na odru so nas razveselili s poskočno polko, ki je otvorila bogat in prisrčno izveden program. Na veselje vseh navzočih so tudi to pot zaplesali naši malčki od prvega do tretjega leta in še od četrtega do šestega leta osnovnošolcev.

Drugi del je vseboval plese Bele krajine in plese iz predmestja Ljubljane. Pred zadnjim pozdravom je bila izvrstna prezentacija videa kaj pomeni biti Kresov plesalec in seveda kratek pogled skozi leta. V tem posnetku so izstopile izjave Brede Lončar, Bernarde Ovsenik, Mark Tomca in Urške Prosen, ki je celo zadevo zamislila in dobro izpeljala. Sledila je zaključna polka in aplavza kar ni bilo in ni bilo konca. Programu je sledila plesna zabava z ansamblom Veseli godci, ki je z veseljem igral, saj je bilo plesišče polno dolgo v večer.

Spet smo doživeli dragocen slovenski večer poln ponosa in veselja naše mladine, ki želi, če že ne besedno, vsaj srčno ostati slovenska. Vsem sodelujočim in njihovim učiteljem gre vse naše priznanje in zahvala za pester, zgodovinski večer. Naj Kres še dolgo živi med nami in ohranja slovensko srce v tej novi domovini, saj je ta mladina že tretje in četrte generacije. Bog živi Kres in njeno mladino.

Lep pozdrav poslušalcem radia Ognjišče Tone Ovsenik iz Clevelanda

Družina Bec (photo: osebni arhiv družine Bec) Družina Bec (photo: osebni arhiv družine Bec)

Starši smo danes pred novimi izzivi

Z današnjim praznik Gospodovega oznanjenja Mariji zaključujemo tudi Teden družine. Od ponedeljka do petka so se družine iz celotne Slovenije zbirale na večerni zoom povezavi, med katero so ...

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...