Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
31.08.2019, 16:04

Delo dobro poznajo, a določenih nalog ne bodo smeli več opravljati

V Slovenji je veliko srednjih medicinskih sester in medicinskih tehnikov, ki izvajajo zahtevnejšo zdravstveno nego, a jim poklicnih kompetenc ni zagotovila formalna izobrazba, pridobili so jih z delom. Dalj časa so opozarjali na nepravično obravnavo, saj so posegali v delokrog diplomiranih medicinskih sester in medicinskih tehnikov. Država naj bi to področje le uredila v zakonu o zdravstveni dejavnosti. A zapletlo se je. Podlaga za ukrepanje je bil dokument o poklicnih kompetencah, ki mu je pristojni minister Aleš Šabeder spomladi s podpisom soglasja prižgal zeleno luč, s čimer so stekli tudi nekateri roki. Ker je tudi ob pomanjkanju enotnih navodil prišlo do različnih razlag, način prehoda na novo ureditev prinaša precej težav. Tudi drugače pomislekov ni malo.

Ob kadrovski podhranjenosti še dodatne skrbi

Letošnji prvi septembrski dan med drugim prinaša začetek veljavnosti spremenjenega zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta določa, da delo diplomiranih medicinskih sester in medicinskih tehnikov v prihodnje lahko opravljajo le tisti s srednjo izobrazbo, ki so jim bile priznane poklicne kompetence, opredeljene v posebnem dokumentu, s katerim je soglašal aktualni minister za zdravje. Tega dela medtem ne smejo več opravljati tudi srednje medicinske sestre in srednji medicinski tehniki, ki so v preteklosti enakovredno izvrševali naloge višje izobraženih sodelavcev, a zdaj ne izpolnjujejo več zakonsko predpisanih pogojev, čeprav imajo vrsto izkušenj. Marsikje se ob kadrovski podhranjenosti tako soočajo še z dodatnimi skrbmi.

Nekatere srednje medicinske sestre so celo uvajale višje izobražene sodelavce

Da uveljavitev poklicnih kompetenc prinaša pravni nesmisel, so med drugim poudarili medicinske sestre in medicinski tehniki v enotah intenzivne terapije šempetrske bolnišnice. Predvsem tisti s srednjo stopnjo izobrazbe ne vedo, kaj še lahko delajo in česa ne smejo več. Številne naloge, ki drugače sodijo v delokrog diplomiranih medicinskih sester in medicinskih tehnikov, so nekateri opravljali tudi več kot deset let ter svoje višje izobražene sodelavce celo uvajali v službo, a če ne bodo izpolnili določenih pogojev, med drugim pridobili ustreznih licenc, se bo marsikaj spremenilo. "Kljub prevedbi zaposlenih po parametrih, ki jih določa zakon, ne moremo izvajati varne zdravstvene nege, saj imamo prevelik osip kadra. Ker ne izpolnjujejo nobenega od pogojev za prevedbo, nam zmanjka osem sester," je v izjavi za naš radio opozoril glavni medicinski tehnik tamkajšnjega oddelka za anesteziološko službo Matjaž Ferfolja. Že tako tam manjka osem diplomiranih medicinskih sester, ki so na porodniškem dopustu.

Bodo v šempetrski bolnišnici še lahko zagotavljali varno nego bolnikov?

Tveganj je precej. "Če bosta polni tako internistična kot kirurška enota, v vsaki je do sedem postelj, se lahko zgodi, da bo ena sestra s polnimi kompetencami prevzela tudi do sedem bolnikov. Z obstoječo kadrovsko strukturo se namreč več kot ene na turnus skoraj ne da napisati. V pomoč ji bo še ena sestra brez kompetenc, torej srednja medicinska sestra, ki ima v enoti intenzivne terapije zelo ozek krog delovanja. Do zdaj je, ko je bilo najhuje, ena sestra prevzela največ štiri bolnike. S povečanjem tega števila na sedem tvegamo napake in slabšo oskrbo bolnikov, ki so nam zaupani," dodaja Ferfolja. Upa, da jim bodo pristojni prisluhnili in se ustrezno odzvali.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv) dr. Ivan Štuhec (photo: osebni arhiv)

S partizani čez poletje

V letošnjem poletju sem med drugim prebral dve knjigi. Ena me je popeljala s pomočjo novozelandskega kirurga Rogersa v čas druge svetovne vojne med partizane. Druga, menda najbolj brana v ...

Papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayeb (photo: Radio Vatikan) Papež Frančišek in veliki imam Ahmad al-Tayeb (photo: Radio Vatikan)

Spopad civilizacij ali civilizacija ljubezni?

V Združenih arabskih Emiratih so ustanovili odbor za izvajanje dokumenta o bratstvu med ljudmi, ki sta ga februarja letos v Abu Dabiju podpisala papež Frančišek in veliki imam sunitske ...