Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko

Avdio: Glasbena šola v Ajdovščini in njeno pročelje

28.08.2019, 12:53 Tanja Dominko

Glasbena šola Vinka Vodopivca v Ajdovščini se seli v nove prostore, ki jih je dobila po 70. letih, na pročelju ima velik napis, v katerem pa ni imena skladatelja in duhovnika Vinka Vodopivca. Navedbe, da je  glasbena šola iz  napisa umaknila ime duhovnika in skladatelja, smo želeli preveriti tudi mi. Dejstvo je, da prejšnja zgradba ni imela velikega napisa na pročelju, ampak le tablo, ki pa so jo prenesli na novo zgradbo. Velik napis pa nosi samo besede Glasbena šola Ajdovščina, kar je eno od dveh uradnih imen ustanove. Ravnateljica Glasbene šole Bernarda Paškvan je v pogovoru za Radio Ognjišče dejala, da Vodopivec vsekakor ostaja del imena Glasbene šole.

Novica, ki je krožila v minulih dneh, da si občina Ajdovščina želi umakniti ime Vinka Vodopivca, je precej razburila. Oglasili so se tudi duhovniki vipavskega, goriškega in tolminskega pastoralnega področja in v izjavi za javnost zapisali, da predstavlja primorski duhovnik in skladatelj Vinko Vodopivec, ki je služboval tudi na Vipavskem, izjemno svetel in vsestransko pozitiven lik v najbolj težkih trenutkih slovenskega naroda na Primorskem. S svojim glasbenim ustvarjanjem in kot duhovnik je bil med najbolj pomembnimi, da je slovenstvo na Primorskem s pesmijo na ustih preživelo totalitarne režime in obstalo. Čudi jih, da so celo v nekdanji državi to priznavali, čeprav je bil totalitarni režim duhovnikom nenaklonjen, po Vodopivcu so poimenovali ulice in ustanove ter celo enega najboljših moških pevskih zborov. Zdaj pa se dogaja ravno nasprotno. Tako je bilo vsaj razbrati iz novice v mediju Vipavska.info.

Za pojasnilo smo zaprosili ravnateljico Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina Bernardo Paškvan. Na vprašanje, ali glasbena šola še nosi ime Vinka Vodopivca, je odgovorila: »Zmeraj ga je in zmeraj ga bo. Nobene skrite želje po izbrisu imena ni nikoli ne bo in ga ne bo.« Ogorčena je nad navedbami, ki so zaokrožile, da želi sama umakniti ime Vodopivca in je ogorčena nad žaljivimi obtoževanji na Vipavska.info, ki jih je zapisal Tino Mamić. Oglasil se je tudi Tino Mamić in zatrdil, da je napis na stari šoli vseboval ime Vinka Vodopivca in da so z omenjeno fotomontažo v članku zgolj želeli prikazati, da je na novi zgradbi dovolj prostora, da bi bilo napisano celotno ime Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina. Njegova stališča lahko preberete na Vipavska.info.

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina v prejšnji zgradbi
Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina v prejšnji zgradbi © Tanja Dominko

Zahteval je tudi popravek na naši spletni strani, ki ga v nadaljevanju zapišemo.

"Radio Ognjišče je včeraj objavil neresnično novico. Na portalu Vipavska.info sem namreč bil prvi objavil, da so z ajdovske glasbene šole odstranili ime duhovnika Vinka Vodopivca. To se je zgodilo ob selitvi šole v nove prostore. Na novi stavbi imena Vodopivca ni, na stari pa je bil. Ker je objavljena fotografija prikazovala, kako bi napis moral izgledati, so ajdovski oblastniki vse skupaj razglasili za laž, o čemer je poročal Vaš Radio v poročilih in na spletu. Radio Ognjišče me za moj komentar na lažnivo obtožbo, ki so jo izrekli v Ajdovščini, sploh ni vprašal, kar je zelo nenavadno. Zato moram to objavo zahtevati v skladu z zakonom."

Tabla s stare zgradbe, ki so jo prenesli na novo
Tabla s stare zgradbe, ki so jo prenesli na novo © GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina

Govorila sem tudi z občinskim svetnikom NSi Jožkom Prermnom, ki pravi, da si želijo, da bi na novi zgradbi napis vseboval celotno ime. Ob tem je navedel ime sosednje osnovne šole, kjer pa so našli prostor za heroja Danila Lokarja. Pobudo za napis bodo podali na septembrski seji občinskega sveta. Smo pa prejeli tudi fotografijo glasbene šole, kjer se jasno vidi, da je tabla z napisom, ki vsebuje podpis Vinka Vodopivca, nameščena na vhodu, prenesli so jo s prejšnje zgradbe. Kaj so resnična dejstva in kaj želje, pa si bralci razložite sami.

Glasbena šola v novi zgradbi
Glasbena šola © Občina Ajdovščina

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec) Družine skozi desetletja (photo: Marjana Debevec)

Družina zakorakala v jubilejno leto

Slovenski katoliški tednik Družina je zakorakal v 70. leto izhajanja. Njegove korenine segajo vse tja do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledal kot verski list tedanje Apostolske administrature za ...