Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

Avdio: Glasbena šola v Ajdovščini in njeno pročelje

| 28.08.2019, 12:53 Tanja Dominko

Glasbena šola Vinka Vodopivca v Ajdovščini se seli v nove prostore, ki jih je dobila po 70. letih, na pročelju ima velik napis, v katerem pa ni imena skladatelja in duhovnika Vinka Vodopivca. Navedbe, da je  glasbena šola iz  napisa umaknila ime duhovnika in skladatelja, smo želeli preveriti tudi mi. Dejstvo je, da prejšnja zgradba ni imela velikega napisa na pročelju, ampak le tablo, ki pa so jo prenesli na novo zgradbo. Velik napis pa nosi samo besede Glasbena šola Ajdovščina, kar je eno od dveh uradnih imen ustanove. Ravnateljica Glasbene šole Bernarda Paškvan je v pogovoru za Radio Ognjišče dejala, da Vodopivec vsekakor ostaja del imena Glasbene šole.

Novica, ki je krožila v minulih dneh, da si občina Ajdovščina želi umakniti ime Vinka Vodopivca, je precej razburila. Oglasili so se tudi duhovniki vipavskega, goriškega in tolminskega pastoralnega področja in v izjavi za javnost zapisali, da predstavlja primorski duhovnik in skladatelj Vinko Vodopivec, ki je služboval tudi na Vipavskem, izjemno svetel in vsestransko pozitiven lik v najbolj težkih trenutkih slovenskega naroda na Primorskem. S svojim glasbenim ustvarjanjem in kot duhovnik je bil med najbolj pomembnimi, da je slovenstvo na Primorskem s pesmijo na ustih preživelo totalitarne režime in obstalo. Čudi jih, da so celo v nekdanji državi to priznavali, čeprav je bil totalitarni režim duhovnikom nenaklonjen, po Vodopivcu so poimenovali ulice in ustanove ter celo enega najboljših moških pevskih zborov. Zdaj pa se dogaja ravno nasprotno. Tako je bilo vsaj razbrati iz novice v mediju Vipavska.info.

Za pojasnilo smo zaprosili ravnateljico Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina Bernardo Paškvan. Na vprašanje, ali glasbena šola še nosi ime Vinka Vodopivca, je odgovorila: »Zmeraj ga je in zmeraj ga bo. Nobene skrite želje po izbrisu imena ni nikoli ne bo in ga ne bo.« Ogorčena je nad navedbami, ki so zaokrožile, da želi sama umakniti ime Vodopivca in je ogorčena nad žaljivimi obtoževanji na Vipavska.info, ki jih je zapisal Tino Mamić. Oglasil se je tudi Tino Mamić in zatrdil, da je napis na stari šoli vseboval ime Vinka Vodopivca in da so z omenjeno fotomontažo v članku zgolj želeli prikazati, da je na novi zgradbi dovolj prostora, da bi bilo napisano celotno ime Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina. Njegova stališča lahko preberete na Vipavska.info.

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina v prejšnji zgradbi
Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina v prejšnji zgradbi © Tanja Dominko

Zahteval je tudi popravek na naši spletni strani, ki ga v nadaljevanju zapišemo.

"Radio Ognjišče je včeraj objavil neresnično novico. Na portalu Vipavska.info sem namreč bil prvi objavil, da so z ajdovske glasbene šole odstranili ime duhovnika Vinka Vodopivca. To se je zgodilo ob selitvi šole v nove prostore. Na novi stavbi imena Vodopivca ni, na stari pa je bil. Ker je objavljena fotografija prikazovala, kako bi napis moral izgledati, so ajdovski oblastniki vse skupaj razglasili za laž, o čemer je poročal Vaš Radio v poročilih in na spletu. Radio Ognjišče me za moj komentar na lažnivo obtožbo, ki so jo izrekli v Ajdovščini, sploh ni vprašal, kar je zelo nenavadno. Zato moram to objavo zahtevati v skladu z zakonom."

Tabla s stare zgradbe, ki so jo prenesli na novo
Tabla s stare zgradbe, ki so jo prenesli na novo © GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina

Govorila sem tudi z občinskim svetnikom NSi Jožkom Prermnom, ki pravi, da si želijo, da bi na novi zgradbi napis vseboval celotno ime. Ob tem je navedel ime sosednje osnovne šole, kjer pa so našli prostor za heroja Danila Lokarja. Pobudo za napis bodo podali na septembrski seji občinskega sveta. Smo pa prejeli tudi fotografijo glasbene šole, kjer se jasno vidi, da je tabla z napisom, ki vsebuje podpis Vinka Vodopivca, nameščena na vhodu, prenesli so jo s prejšnje zgradbe. Kaj so resnična dejstva in kaj želje, pa si bralci razložite sami.

Glasbena šola
Glasbena šola © Občina Ajdovščina

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...