Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko

Nadškof Stres ob pogrebu Ivana Omana: Postavil je zgled človeka, kristjana in politika

21.08.2019, 18:17 Petra Stopar

V Škofji Loki so danes pokopali Ivana Omana, starosto slovenske politike in enega od ključnih osamosvojiteljev Slovenije ter soustanovitelja Slovenske kmečke zveze. Srčnost, pravičnost, pogum, humanizem so bile med besedami, ki jih je v pridigi pri pogrebni sveti maši izrekel nadškof Anton Stres. Predsednik republike Borut Pahor pa je Omana označil za narodnega buditelja.

Kot je v nagovoru povedal predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci nadškof Anton Stres, je bil pokojni gospod Oman drugačen od drugih: »Zanj je bilo najpomembnejše tisto, kar se neposredno ne vidi, je pa pravi in poslednji izvir in vzgib vsega našega delovanja. To je naše srce, jedro naše moralne osebnosti. Ne gre za to, da samo delamo dobra dela, gre za to, da smo dobri ljudje, kajti potem bodo dobre besede in dobra dela sledila, kakor dobra voda izvira iz dobrega studenca in ne more biti drugače.«

Ivana Omana smo po nadškofovih navedbah »spoštovali kot nekoga, o katerem rečemo, da je ’iz enega samega kosa’, da v njem ni več plasti in zato tudi ni prostora za nobeno dvojnost, kaj šele igro. S to svojo enovitostjo in celostnostjo je postavil zgled človeka, kristjana in politika, in to v času, ko je ravno politika prišla na slab glas«.

V zvestobi Jezusu Kristusu je bil »srčen v vseh svojih prizadevanjih in pobudah za demokratizacijo domovine,« je nadaljeval nadškof Stres. Pogum pa je bil po njegovem prepričanju še kako potreben tudi v tistih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, »ko se je po desetletjih mračnega totalitarizma sicer začelo svitati, a sonce še ni vzšlo in tudi ni bilo niti najmanj gotovo, da ga ne bodo zastrli kakšni novi oblaki«.

Merilo Omanovih odločitev je bila pravičnost, je menil nadškof, o čemer smo slišali v prvem berilu pri pogrebni sveti maši: »Tisti, ki so mnoge poučili v pravičnosti, so kakor zvezde za vso večnost.« Bog je po nadškofovih besedah kronal požrtvovalno in zvesto življenjsko služenje gospoda Omana z lepim številom let. »Odslej pa bo kakor svetla zvezda na nebu velikih sinov našega naroda. S tem svetim bogoslužjem se poslavljamo od njega z globoko hvaležnostjo Bogu, da nam ga je dal, ter s hvaležnostjo njemu za njegovo pričevanje, služenje svojemu narodu in prizadevanje za pravičnost in svobodo. Naj Gospod izpolni nad njim svojo obljubo bogatega plačila zvestemu služabniku,« je še zaželel predsednik Komisije Pravičnost in mir rajnemu Ivanu Omanu.

Pogreb Ivana Omana
Pogreb Ivana Omana © Alen Salihović

Pahor: Ivan Oman je bil narodni buditelj

V svojem govoru v slovo pokojnemu politiku je predsednik RS spomnil, da zelo redko koga imenujemo za narodnega buditelja, saj je to skoraj največ: »Buditelj namreč premore izjemno moč, da prebudi ljudi. Skoraj dobesedno jih zbudi iz politične zaspanosti ali otopelosti. Prevzame jih s prepričljivo vizijo in z močno osebnostjo. Ivan Oman je bil narodni buditelj.«

Najprej in predvsem pa je bil po predsednikovem mnenju Oman zelo pošten človek v vseh ozirih. Razumel je stisko običajnega človeka mnogo bolj od drugih. Pahor je v govoru izrazil hvaležnost zanj ter njegovi družini izrekel globoko sočutje in sožalje v svojem imenu, v imenu slovenskega naroda, slovenske države in vseh njenih ljudi.

Blaž Podobnik: Ko so bili kmetje brez zastopnika, ste jih s svojim gromkim glasom zagovarjali

V imenu družine je spregovoril eden izmed Omanovih vnukov Blaž Podobnik, ki se je spomnil njegove razgledanosti in vedoželjnosti. Staremu atu se je zahvalil za zgled širine, pokončnosti in neustrašnosti. »Ko so bili kmetje brez zastopnika, ste jih s svojim gromkim glasom zagovarjali. Ko je bila različnost mišljenja zatirana, ste naglas razmišljali različno. Ko je bil narod brez lastne države, ste jo ustanavljali,« je spomnil.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...