Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Rosvita Pesek in Lojze Peterle o spominih na Ivana Omana

19.08.2019, 14:22

Še naprej odmeva, da je svojo zemeljsko pot sklenil starosta slovenske politike Ivan Oman. Od njega se bodo poslovili v sredo ob 16. uri v cerkvi svetega Jakoba v Škofji Loki. Po sveti maši bo pogreb na mestnem pokopališču. Že jutri popoldne pa bo v Ljubljani skupna žalna seja strank NSi in SLS. Pogrebno mašo in pogreb bo zaradi službene odsotnosti predsednika Slovenske škofovske konference nadškofa Stanislava Zoreta, ki je na duhovnih vajah v Rimu vodil predsednik Komisije pravičnost in mir nadškof Anton Stres. O spominih na Ivana Omana sta za Radio Ognjišče spregovorila novinarka Rosvita Pesek in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.

Lojze Peterle je o tem, da je bilo značilno za Ivana Omana dejal, da najprej, da je držal besedo. »Danes je toliko taktiziranja, »všečkanja«, da na koncu ne veš, za kaj politiku sploh še gre, razen za oblast. Ivan Oman je imel oblast za sredstvo in ne za cilj. Kjer koli je bil in kar koli je delal, je delal na isti način: z odgovornostjo, jasnostjo in tega danes pri nas manjka,« je povedal in na vprašanje, kakšen naj bo politik danes odgovoril: »Ivan Oman bi gotovo rekel, da je treba pri politiki najprej upoštevati resnico. Tako je on vedno ravnal. Bil je realist, hkrati načelen, lahko rečem tudi krščanski idealist, ki se je odločal za to, da bi zadeve spremenili.«

Peterle je v pogovoru za Radio Ognjišče spomnil še na Omanovo dialoško odprtost. »Nikoli ni »na trdo« postavljal stvari. Postavljal jih je načelno, odločno, a nikoli nasilno,« je povedal.

Novinarka dr. Rosvita Pesek je ob smrti Ivana Omana poudarila, da ko so bili drugi, ki so vstopali v sam vrh demokratične slovenske politike še mladeniči, je bil on že starosta. Zgodovino je poznal iz življenja, ne iz knjig, muke slovenskega kmeta pa tudi. Tako dobro je vedel, da potrebujemo zdravo kmečko pamet. Postal je sinonim zanjo, je povedala Peskova. »Osebno vem, ko je Ivan Oman stopil na oder, pogledal po dvorani in rekel: Dober večer, Bogdaj. Takrat so se ljudje začutili, da je prišel eden od njih in komaj čakali, da je povedal nekaj za ušesa in dušo. To je bil Ivan Oman, ljudski govorec, s preprosto besedo, vendarle zelo izobražen in tako, da so ga vsi razumeli. Jasnosti in klenosti kot je kasneje politika ni imela prav veliko.«

Dodala je še, da Omanu ni manjkalo poguma. »Rad je ljudem nalil čistega vina, ni slepomišil, ni lagal in ni nenehno razmišljal, kaj bo meni to prineslo. Razmišljal je o tem, kaj bodo od tega imeli Slovenci.«


Žalna knjiga v spomin Omanu na škofjeloški občini ter na sedežih SLS in NSi

Na Občini Škofja Loka bo od danes do srede vpis v žalno knjigo v spomin pokojnemu Ivanu Omanu, enemu ključnih osamosvojiteljev Slovenije in soustanovitelju Slovenske kmečke zveze. Žalna knjiga bo v torek in sredo tudi na sedežih SLS in NSi, v hotelu Union v Ljubljani pa bo v torek popoldne v spomin pokojnemu Omanu tudi žalna seja omenjenih strank.

Vest o Omanovi smrti so sporočili v nedeljo. Bil je eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanja Slovenije. Kot kandidat Demosa je bil leta 1990 izvoljen za člana predsedstva Slovenije, leta 1992 pa za poslanca prvega sklica DZ. Star je bil skoraj 90 let.

Kot so sporočili iz Občine Škofja Loka, bo vpis v žalno knjigo od danes do srede v Loški hiši, na občini Škofja Loka. Pokojni bo od torka od 9. ure do srede do 13. ure ležal na svojem domu v Zmincu pri Škofji Loki, po 15. uri pa v cerkvi sv. Jakoba v Škofji Loki. Tam bo ob 16. uri sveta maša, zatem pa pogreb z vojaškimi častmi na mestnem pokopališču v Škofji Loki.

Žalni knjigi bodo odprli tudi na glavnih tajništvih strank SLS in NSi. Kot so zapisali v NSi, bosta odprti v torek in v sredo med 9. in 17. uro. Predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednik NSi Matej Tonin se bosta v žalno knjigo na tajništvu SLS skupaj vpisala v torek ob 10. uri, pol ure pozneje pa na tajništvu NSi.

V spomin pokojnemu Ivanu Omanu bo v torek ob 17. uri žalna seja SLS in NSi v vrtni dvorani hotela Union v Ljubljani, so sporočili iz omenjenih strank.

Poslanke in poslanci DZ se bodo Omanu, ki je bil poslanec prvega sklica DZ, v spomin poklonili z minuto molka na seji DZ.

"Od svojega Zminca in Škofje Loke se je poslovil velik človek in eden najbolj pomembnih politikov v zgodovini Slovenije. V odločilnih in prelomnih časih je s svojim znanjem, izkušnjami in širino izjemno pripomogel k uspehu in razvoju samostojne države," je v sporočilu za javnost navedel škofjeloški župan Tine Radinja in Omanovim bližnjim izrekel sožalje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...