Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Migranti iz Konga (foto: vaticannews.va)
Migranti iz Konga

Takšno ravnanje z migranti bi moralo vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih

23.07.2019, 13:51 Marta Jerebič

Bodo ZDA ukinile program za preseljevanje beguncev? Ta je z zakonom nastal leta 1980, omogoča pa trajno preselitev beguncev s kriznih območij – v zadnjih letih zlasti z Bližnjega vzhoda. Odločitev o letni kvoti in seznamu držav, iz katerih se begunci lahko preselijo, je v pristojnosti predsednika ZDA. V zadnjih letih se je kvota gibala od 50 do 75 tisoč na leto, Donald Trump pa jo je začel zmanjševati. Letos bo v ZDA prek tega programa prišlo 30 tisoč ljudi, po poročanju revije Politico pa bo ta številka prihodnje leto praktično nič. Med tistimi, ki so se na to napoved odzvali kritično, so tudi ameriški škofje.

Ameriški škofje so odločno proti temu, da bi praktično ukinili program prav v času največje humanitarne krize zadnjega stoletja. »To, kar je našo državo naredilo veliko, je ravno nudenje zatočišča tistim, ki bežijo pred verskim ali drugim preganjanjem,« je zapisal škof Joe Vásquez.

Vsak begunec, ki v ZDA pride prek tega programa, mora skozi dolg postopek, ki traja od leto in pol do dve leti. Številni že imajo družinske člane v ZDA. Prvih 10 držav, iz katerih letos begunci lahko zaprosijo za premestitev, je: Kongo, Mjanmar, Ukrajina, Eritreja, Afganistan, Sirija, Irak, Sudan, Burundi in Kolumbija. Na seznamu ni držav Srednje Amerike, ki so tarča še posebej trdih izvršnih ukazov predsednika Trumpa.

Zaradi krute migracijske politike je nedavno papežu že pisal predsednik ameriške škofovske konference, ki je še posebej obsodil ločevanje otrok od staršev. Proti takšni politiki so prejšnji teden na več krajih po ZDA protestirali katoličani.

Najbolj odmeven je bil protest v stavbi ameriškega kongresa. Kot poroča portal Domovina.je, so policisti tam aretirali 70 protestnikov, ki so z molitvijo in slikami otrok, ki so domnevno umrli v pridržanju, opozarjali na neprimerne razmere v migrantskih centrih.

Med aretiranimi je bila tudi sestra Pat Murphy, ki pri svojih 90-ih letih še vedno dnevno dela z migranti in begunci v Čikagu ter že 13 let organizira tedenska zborovanja in molitve pred stavbo imigracijske policije. Dejala je, da bi moralo tako ravnanje z migranti vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...