Mateja F. Novljan
Aleš Karba
Meta Potočnik
Migranti iz Konga (foto: vaticannews.va)
Migranti iz Konga

Takšno ravnanje z migranti bi moralo vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih

23.07.2019, 13:51 Marta Jerebič

Bodo ZDA ukinile program za preseljevanje beguncev? Ta je z zakonom nastal leta 1980, omogoča pa trajno preselitev beguncev s kriznih območij – v zadnjih letih zlasti z Bližnjega vzhoda. Odločitev o letni kvoti in seznamu držav, iz katerih se begunci lahko preselijo, je v pristojnosti predsednika ZDA. V zadnjih letih se je kvota gibala od 50 do 75 tisoč na leto, Donald Trump pa jo je začel zmanjševati. Letos bo v ZDA prek tega programa prišlo 30 tisoč ljudi, po poročanju revije Politico pa bo ta številka prihodnje leto praktično nič. Med tistimi, ki so se na to napoved odzvali kritično, so tudi ameriški škofje.

Ameriški škofje so odločno proti temu, da bi praktično ukinili program prav v času največje humanitarne krize zadnjega stoletja. »To, kar je našo državo naredilo veliko, je ravno nudenje zatočišča tistim, ki bežijo pred verskim ali drugim preganjanjem,« je zapisal škof Joe Vásquez.

Vsak begunec, ki v ZDA pride prek tega programa, mora skozi dolg postopek, ki traja od leto in pol do dve leti. Številni že imajo družinske člane v ZDA. Prvih 10 držav, iz katerih letos begunci lahko zaprosijo za premestitev, je: Kongo, Mjanmar, Ukrajina, Eritreja, Afganistan, Sirija, Irak, Sudan, Burundi in Kolumbija. Na seznamu ni držav Srednje Amerike, ki so tarča še posebej trdih izvršnih ukazov predsednika Trumpa.

Zaradi krute migracijske politike je nedavno papežu že pisal predsednik ameriške škofovske konference, ki je še posebej obsodil ločevanje otrok od staršev. Proti takšni politiki so prejšnji teden na več krajih po ZDA protestirali katoličani.

Najbolj odmeven je bil protest v stavbi ameriškega kongresa. Kot poroča portal Domovina.je, so policisti tam aretirali 70 protestnikov, ki so z molitvijo in slikami otrok, ki so domnevno umrli v pridržanju, opozarjali na neprimerne razmere v migrantskih centrih.

Med aretiranimi je bila tudi sestra Pat Murphy, ki pri svojih 90-ih letih še vedno dnevno dela z migranti in begunci v Čikagu ter že 13 let organizira tedenska zborovanja in molitve pred stavbo imigracijske policije. Dejala je, da bi moralo tako ravnanje z migranti vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...