Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Migranti iz Konga (foto: vaticannews.va)
Migranti iz Konga

Takšno ravnanje z migranti bi moralo vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih

23.07.2019, 13:51 Marta Jerebič

Bodo ZDA ukinile program za preseljevanje beguncev? Ta je z zakonom nastal leta 1980, omogoča pa trajno preselitev beguncev s kriznih območij – v zadnjih letih zlasti z Bližnjega vzhoda. Odločitev o letni kvoti in seznamu držav, iz katerih se begunci lahko preselijo, je v pristojnosti predsednika ZDA. V zadnjih letih se je kvota gibala od 50 do 75 tisoč na leto, Donald Trump pa jo je začel zmanjševati. Letos bo v ZDA prek tega programa prišlo 30 tisoč ljudi, po poročanju revije Politico pa bo ta številka prihodnje leto praktično nič. Med tistimi, ki so se na to napoved odzvali kritično, so tudi ameriški škofje.

Ameriški škofje so odločno proti temu, da bi praktično ukinili program prav v času največje humanitarne krize zadnjega stoletja. »To, kar je našo državo naredilo veliko, je ravno nudenje zatočišča tistim, ki bežijo pred verskim ali drugim preganjanjem,« je zapisal škof Joe Vásquez.

Vsak begunec, ki v ZDA pride prek tega programa, mora skozi dolg postopek, ki traja od leto in pol do dve leti. Številni že imajo družinske člane v ZDA. Prvih 10 držav, iz katerih letos begunci lahko zaprosijo za premestitev, je: Kongo, Mjanmar, Ukrajina, Eritreja, Afganistan, Sirija, Irak, Sudan, Burundi in Kolumbija. Na seznamu ni držav Srednje Amerike, ki so tarča še posebej trdih izvršnih ukazov predsednika Trumpa.

Zaradi krute migracijske politike je nedavno papežu že pisal predsednik ameriške škofovske konference, ki je še posebej obsodil ločevanje otrok od staršev. Proti takšni politiki so prejšnji teden na več krajih po ZDA protestirali katoličani.

Najbolj odmeven je bil protest v stavbi ameriškega kongresa. Kot poroča portal Domovina.je, so policisti tam aretirali 70 protestnikov, ki so z molitvijo in slikami otrok, ki so domnevno umrli v pridržanju, opozarjali na neprimerne razmere v migrantskih centrih.

Med aretiranimi je bila tudi sestra Pat Murphy, ki pri svojih 90-ih letih še vedno dnevno dela z migranti in begunci v Čikagu ter že 13 let organizira tedenska zborovanja in molitve pred stavbo imigracijske policije. Dejala je, da bi moralo tako ravnanje z migranti vzbuditi nestrinjanje pri vseh verujočih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...