Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tone Gorjup

Karmelski škapulir kot ščit in opomnik

16.07.2019, 14:05 Marta Jerebič

Na praznik Karmelske Matere Božje je slovesno za karmeličanke in člane karmelske družine. Slednji se lahko pridruži vsak izmed nas s prejemom škapulirja.

Škapulir - dva koščka rjavega blaga, med seboj povezana z vrvico – je znamenje posebnega Marijinega varstva.

V družini Bruder ga nosijo trije člani. »Midva oba z možem in hčerka smo se s škapulirjem prvič srečali leta 2014, ko smo imeli v družini bolezen in smo se malo bolj povezali s sestrami Karmeličankami v Mirni Peči na Dolenjskem. Način nošenja je dokaj pomenljiv, ker ga imaš ves čas pri sebi, ponoči in podnevi, in nam pomeni božje varstvo in zaščito. Prav beseda ščit je prava beseda, ko si ga vedno znova natikamo na sebe,« je za Radio Ognjišče povedala Irena Bruder.

V družini Zupan iz Čemšenika škapulir nosijo vsi člani. Čutijo ga kot nekakšen opomnik, je povedala Marija Zupan. »Človek v raznih trenutkih dneva ali življenjskih situacijah tudi pozabi na božjo prisotnost." Zato je škapulir zanje konkretna stvar, ki jih čez dan spominjala, da jim je Marija blizu kot Mati priprošnjica. »Mislim, da smo prav preko Radia Ognjišče takrat na začetku slišali za to možnost in smo se potem udeležili sv. maše in podelitve škapulirja pri karmeličankah.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...