Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Pastoralni dom v Strunjanu (foto: p. Ivan Rampre)
Pastoralni dom v Strunjanu

Pastoralni dom v Strunjanu že lahko sprejema prve goste

15.07.2019, 17:20 Marta Jerebič

Nekdanji romarski dom v Strunjanu, ki je po končani obnovi postal pastoralni dom, že lahko sprejema prve goste. V petek je namreč prejel uporabno dovoljenje, v soboto ga je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, in sicer z blagoslovljeno vodo, zajeto iz enega od štirih med obnovo najdenih vodnjakov.

Na škofiji so se odločili, da bodo nekdanji romarski dom preimenovali v pastoralni dom. Kot je na petkovi novinarski konferenci povedal škof Bizjak, želijo da bi hiša postala duhovno središče. Domu so dali ime Morska zvezda, ker stoji ob Marijinem svetišču in ker ime Marija, po aramejsko Marjam, pomeni tudi 'Gospodarica morja.' Zato je Marija tudi zavetnica ribičev in pomorščakov. Svetišče namreč stoji na vzpetini nad morjem.

Kot je še dejal škof, je pastoralni dom namenjen vsem, ki hrepenijo po duhovni osvežitvi in okrepitvi. Svoje prostore in usluge bo nudil tistim, ki želijo sami skrbeti za vsebino svojega bivanja v domu, kakor tudi tistim, ki to vsebino pričakujejo od doma. Tudi kdor bo prišel samo na oddih, bo vsak dan imel na razpolago tudi določeno duhovno oskrbo, če se bo tako odločil in bo tako želel.

Dom bo v prvi vrsti namenjen različnim škofijskim in župnijskim skupinam in telesom, sprejemal pa bo tudi vse druge skupine in posameznike, verne in manj verne. Predvidene so zlasti sledeče dejavnosti: vseh vrst duhovne vaje in obnove, pastoralne in kulturne dejavnosti, izobraževalne in vzgojne dejavnosti in seveda, kolikor so s tem tesno povezane, tudi nastanitvene in gostinske dejavnosti.

Kot je ob blagoslovitvi povedal škof Bizjak, vodnjaki, ki so jih našli med obnovo doma, ponazarjajo tudi poslanstvo hiše. Vodnjak je po besedah škofa Bizjaka bogastvo svetopisemskih očakov, kraj prijaznih srečanj in počitka, kraj prvih srečanj in spoznanj mladeničev in mladenk, bodočih zaročencev ter ženinov in nevest, poznejših mož in žena in očetov in mater, težko pričakovana oaza nomadov in popotnih karavan, od daleč sta ga zavohala žival in človek in se spuščala v dir proti njemu.«

Škof Bizjak je ob blagoslovu zaželel, da pastoralnemu domu v Strunjanu vrelci duha in življenja nikoli ne presahnejo.

Fotogalerija

 

 

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...