Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Jasen NE noveli so izrekali starši pred parlamentom (foto: CI Združeni starši)
Jasen NE noveli so izrekali starši pred parlamentom

Sprejetje Pikalove novele v zraku?

Slovenija | 10.07.2019, 11:15 Tanja Dominko

Sprejetje novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki zmanjšuje financiranje zasebnih šol, je negotovo. V koaliciji enotne podpore ni, saj SMC predloga ne bo podprla, ker ne uresničuje ustavne odločbe. Jeziček na tehtnici bo Levica.

Luka Mesec je včeraj dejal, da se sami zavzemajo za spremembo ustave, tako zasebnega šolstva ne bi bilo treba financirati, odločitev o današnjem glasovanju pa včeraj še ni bila znana. Tudi SNS se še ni izrekla, ali bo zakon podprla ali ne. Na današnji seji predstavitev poslanskih skupin ni predvidenih, ker je zakon že v tretji obravnavi, tako da bo odločitev povsem jasna šele ob posameznih pritiskih na gumb, odvisna pa tudi od števila poslancev v dvorani.

Apel poslankam in poslancem Državnega zbora k izvršitvi odločb Ustavnega sodišča pa so danes posredovali nekateri ugledni pravni strokovnjaki. Dr. Matej Avbelj, Dr. Janez Čebulj, Dr. Veronika Fikfak, Dr. Borut Holcman, Dr. Jernej Letnar Černič, Dr. Andraž Teršek, Dr. Jurij Toplak in Dr. Verica Trstenjak poudarjajo, da so odločbe Ustavnega sodišča zavezujoče in še posebej oblast jih mora spoštovati. Kot je dobro znano, so doslej vse strokovne pravne službe tako Vlade kot Državnega zbora ugotovile, da je predlog zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja protiustaven. V vsaki normalni demokratični in pravni državi to pomeni, da takšen predlog zakona ni zrel za nadaljnjo obravnavo in ga mora zakonodajalec zavrniti. Pobudniki ustavne presoje bi bili z njegovo uveljavitvijo še na slabšem, kot so bili pred sprožitvijo ustavnega spora.V iskreni skrbi za stanje pravne države zato podpisani pozivajo poslance, da izpolnijo svojo ustavno dolžnost: da zavarujejo integriteto slovenske ustavne demokracije na splošno in še posebej zagotovijo spoštovanje človekovih pravic prizadetih posameznikov.

Na protestnem shodu se je zbralo približno 200 ljudi
Na protestnem shodu se je zbralo približno 200 ljudi © CI Združeni starši

Včeraj pa so se na protestnem shodu pred parlamentom zbrali tudi številni starši in drugi, ki so proti noveli. S seboj so prinesli različne transparente, na katerih je pisalo: Izbiro staršem, ne Pikalu... Ne ideologiji, Da svobodni izbiri, pa tudi To sramoto končajte danes. Sporočila, ki bi jim veljalo prisluhniti.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...