Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Slovenci z vsega sveta so se zbrali na Brezjah in v Zavodu sv. Stanislava

Slovenija | 07.07.2019, 17:20 Andrej Šinko

Prva nedelja v juliju je v naši krajevni Cerkvi posvečena Slovencem po svetu, saj se na začetku počitnic v domovini običajno mudi precej rojakov, ki živijo na tujem. Nekateri prihajajo na obisk sorodnikov, drugi na nove maše tretji na razne prireditve in srečanja, ki jih pripravljajo izseljenske in druge organizacije.

Tako imenovana izseljenska nedelja je priložnost, da okrepimo narodno zavest in skupaj z rojaki iz zamejstva in tujine prosimo Gospoda, da bi ostali zvesti, veri, domovini, materini besedi in svojim koreninam.

Osrednja slovesnost je bila dopoldne v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah, kjer je mašo daroval koprski škof Jurij Bizjak. Ta je v pridigi dejal, da je Lukov evangelij kot nalašč za današnjo nedeljo, saj govori o tem, kako so apostoli z navdušenjem odšli po svetu in oznanjali Božjo besedo.

Škof Jurij Bizjak
Škof Jurij Bizjak © www.marija.si

Škof Bizjak je spomnil tudi na to, da je domovina pogosto omenjena v Svetem pismu, pri tem pa se povezuje z Bogom. Tako je domovina ali dežela tista, ki jo Bog daje v uporabo nekemu ljudstvu, narodu. Ko je ločeval božje otroke, je vsakemu ljudstvu dal svoje ozemlje. Ob koncu je škof dodal še prošnjo za večjo povezanost med Slovenci, in tudi znotraj Cerkve, ter dodal, da moramo za to tudi nekaj narediti.

26. TABOR SLOVENCEV PO SVETU

V Zvodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani pa so pripravili že 26. tabor Slovencev po svetu. Tudi tam je bilo slovesno, mašo je daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je poudaril, da moramo v svetu hoditi kot občestvo, kot prijatelji, saj da je to tisto, kar daje človeku moč.

Škof Anton Jamnik
Škof Anton Jamnik © Andrej Šinko

Škof Jamnik je opozoril, da so ljudje v današnjem svetu, kljub vsej tehnologiji prevečkrat osamljeni. Ob tem je dodal, da se moramo truditi, da nekaj ustvarimo, saj da je to dar bližnjim in Bogu.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...