Damijana Medved
Matej Kržišnik
Tanja Dominko

Nadškof Speich obiskal škofiji Celje in Mursko Soboto

05.07.2019, 23:18 Tone Gorjup

Apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich, ki je prejšnji petek obiskal Zavod sv. Stanislava, ne pa tudi Radia Ognjišče, se je ta teden mudil na obisku v mariborski metropoliji. V sredo se je v domu sv. Jožefa v Celju srečal s škofijskimi in redovnimi duhovniki celjske škofije. Včeraj je obiskal sedež soboške škofije in se tam srečal z ordinarijem škofom Petrom Štumpfom.

Novi nuncij nadškof Speich želi na začetku svojega mandata obiskati vse škofe ordinarije. Po besedah soboškega škofa Petra Štumpfa je to nakazal že na prvem srečanju z vodstvom krajevne Cerkve: »Pred več kot enim mesecem je novi nuncij nadškof Speich škofom zagotovil, da nem vsem želi biti prijatelj, blizu vsakemu, ga tudi razumeti v njegovem poslanstvu, ga spremljati in biti svetovalec v preizkušnjah, v težavah. Tako se je odločil, da bo obiskal vsakega škofa na sedežu njegove škofije.«

Včeraj je prišel v Mursko Soboto kjer ga je sprejel škof Peter Štumpf. Kot je povedal, sta govorila o nuncijevih začetnih diplomatskih obveznostih v Sloveniji ter o reševanjih odprtih vprašanje med Cerkvijo in državo. Pri tem sta izpostavila pomen dialoga med verskimi skupnostmi ter skupnem iskanju načinov, kako dejavno sodelovati pri uveljavljanju temeljnih človekovih pravic v naši državi. Kot je povedal škof Štumpf naj bi bila prizadevanja vernih in nevernih laikov v družbi, ki imajo skupne vrednote, opazna tudi v njihovem skupnem opozarjanju na dolžnosti države, da upošteva svoje lastne zakone in izpolnjuje njihova določila. Z nuncijem sta govorila tudi o nekaterih aktualnih dogajanjih v Cerkvi na Slovenskem, predvsem o življenju duhovnikov po župnijah. Duhovnik se lahko najde in obstane samo v zdravi duhovniški skupnosti, ki je povezana s Kristusom in škofom. Pogovoru so se pridružili še člani zbora svetovalcev soboške škofije.

Že v sredo se je apostolski nuncij na svojo željo srečal z s škofijskimi in redovnimi duhovniki celjske škofije, ki trenutno nima svojega ordinarija. Na srečanju v domu sv. Jožefa v Celju se je zbralo približno 70 duhovnikov. Nuncija je pozdravil upravitelj škofije Rok Metličar ter predstavil pastoralno in upravno stanje v celjski škofiji. Nadškof Speich je zbrane spomnil, na željo papeža Frančiška, naj bo Cerkev, Cerkev dialoga. Srečanje je bilo iskreno, prijateljsko in koristno.

Apostolski nuncij namerava obiskati tudi ustanove, ki delujejo v sklopu krajevne Cerkve. Med temi je pred dnevi obiskal Zavod sv. Stanislava, že prejšnji mesec pa Zavod Antona Martina Slomška v Mariboru.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...