Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Hojs: Srbska ovadba zoper Kučana absurdna

28.06.2019, 15:47 Petra Stopar

V Srbiji je bila podana kazenska ovadba zoper nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana in še pet oseb, ki jim očita domnevne vojne zločine nad pripadniki takratne Jugoslovanske ljudske armade v Sloveniji leta 1991 in razpad SFRJ. Srbski odvetnik Dušan Bratić je ovadbo v imenu neznanega prijavitelja vložil na tožilstvo za vojne zločine v Beogradu. Za komentar smo vprašali predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleša Hojsa. Kot zanimivo je označil poročanje »tako imenovanih levih institucionaliziranih medijev«, ki da želijo Kučana v primeru omenjene ovadbe »prikazati kot velikega borca za samostojno Slovenijo, kar pa nikakor ni res«.

Po navedbah srbskega časnika Politika ovadba navaja, da so pripadniki Teritorialne obrambe 29. junija 1991 na Škofijah v bližini istoimenskega mejnega prehoda z Italijo v času sporazuma o trajanju prekinitve ognja streljali na kolono petih vozil Jugoslovanske ljudske armade. Kučan je imel po Bratićevih besedah takrat kot predsednik Slovenije oblast nad vsemi oboroženimi skupinami in tako sodi v niz glavnih vojnih zločincev v razbijanju Jugoslavije.

Prvak SDS in prvi obrambni minister Janez Janša se je vprašal, »zakaj si je Kučan ravno sedaj naročil ovadbo iz Srbije«. V zapisu na spletni strani tednika Demokracija je poudaril, da gre pri ovadbi nekega obskurnega beograjskega odvetnika za slab prepis teksta iz posebne izdaje glasila JLA Narodna Armija iz poletja 1991. Po mnenju Janše je bilo nekomu naročeno, da ga aktualizira, ravno v času, ko v Sloveniji vse več ljudi spoznava resnico o Kučanovi dvojni igri v osamosvojitvenem procesu. Kot je še zapisal prvak SDS, čredno poročanje slovenskih režimskih medijev o bizarni novici dodatno osvetljuje motive in ozadje »ovadbe«, iz katere v pravnem smislu ne bo nič.

Kaj o ovadbi meni predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, pa lahko slišite v posnetku krajšega telefonskega pogovora, v katerem Hojs spomni na ovadbo, ki jo je VSO zoper Kučana podalo pred dvema letoma in pol, a jo je slovensko tožilstvo zavrglo. Razlogov, zakaj, v VSO nimajo.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...