Jože Bartolj
Aleš Karba
Tanja Dominko

Hojs: Srbska ovadba zoper Kučana absurdna

28.06.2019, 15:47 Petra Stopar

V Srbiji je bila podana kazenska ovadba zoper nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana in še pet oseb, ki jim očita domnevne vojne zločine nad pripadniki takratne Jugoslovanske ljudske armade v Sloveniji leta 1991 in razpad SFRJ. Srbski odvetnik Dušan Bratić je ovadbo v imenu neznanega prijavitelja vložil na tožilstvo za vojne zločine v Beogradu. Za komentar smo vprašali predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleša Hojsa. Kot zanimivo je označil poročanje »tako imenovanih levih institucionaliziranih medijev«, ki da želijo Kučana v primeru omenjene ovadbe »prikazati kot velikega borca za samostojno Slovenijo, kar pa nikakor ni res«.

Po navedbah srbskega časnika Politika ovadba navaja, da so pripadniki Teritorialne obrambe 29. junija 1991 na Škofijah v bližini istoimenskega mejnega prehoda z Italijo v času sporazuma o trajanju prekinitve ognja streljali na kolono petih vozil Jugoslovanske ljudske armade. Kučan je imel po Bratićevih besedah takrat kot predsednik Slovenije oblast nad vsemi oboroženimi skupinami in tako sodi v niz glavnih vojnih zločincev v razbijanju Jugoslavije.

Prvak SDS in prvi obrambni minister Janez Janša se je vprašal, »zakaj si je Kučan ravno sedaj naročil ovadbo iz Srbije«. V zapisu na spletni strani tednika Demokracija je poudaril, da gre pri ovadbi nekega obskurnega beograjskega odvetnika za slab prepis teksta iz posebne izdaje glasila JLA Narodna Armija iz poletja 1991. Po mnenju Janše je bilo nekomu naročeno, da ga aktualizira, ravno v času, ko v Sloveniji vse več ljudi spoznava resnico o Kučanovi dvojni igri v osamosvojitvenem procesu. Kot je še zapisal prvak SDS, čredno poročanje slovenskih režimskih medijev o bizarni novici dodatno osvetljuje motive in ozadje »ovadbe«, iz katere v pravnem smislu ne bo nič.

Kaj o ovadbi meni predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, pa lahko slišite v posnetku krajšega telefonskega pogovora, v katerem Hojs spomni na ovadbo, ki jo je VSO zoper Kučana podalo pred dvema letoma in pol, a jo je slovensko tožilstvo zavrglo. Razlogov, zakaj, v VSO nimajo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Komentarji , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto) Škof dr. Andrej Saje (photo: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva ...