Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Diakonska posvečenja 2019 (foto: FB nadškof Stanislav Zore)
Diakonska posvečenja 2019

Diakonska posvečenja: Ljubite Cerkev v svetosti in polni človeških napak

Cerkev na Slovenskem | 26.06.2019, 10:41 Marta Jerebič

V Cerkvi v Sloveniji so minule dni potekala diakonska posvečenja, tako kandidatov za duhovništvo kot pripravnikov za stalne diakone.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je slovesnost včeraj vodil v Šentvidu pri Stični. Diakonsko posvečenje je prejelo šest kandidatov za duhovništvo: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek, Matej Rus, Rok Vinko Žlender CM, ter dva pripravnika za stalni diakonat: Boštjan Koprivec in Ivan Bizjak.

Nadškof Zore jim je dejal, naj ljubijo Cerkev. »Ljubite jo v njeni svetosti, ki prihaja iz Božje milosti, in ljubite jo takšna, kakršna je, tako polna človeških napak in grehov. Kajti v tej Cerkvi in nobeni drugi, ste poklicani za diakone, ste poklicani za služabnike. Za služabnike Bese, zakramentov in dobrodelnosti.«

Novomeški škof Andrej Glavan je včeraj diakonsko posvečenje v Šentjerneju podelil kandidatu za duhovništvo Blažu Franku. Priporočil mu je, naj skrbi za čistost srca, da ne bo zapadlo skušnjavi bogatenja, karierizma, slave ter da ne bi kakšna oseba v njegovem srcu zasedla mesta, ki ga je Bog rezerviral zase.

Večina stalnih diakonov pa je poročenih in ima svojo družino in tako posvečujejo tudi družinsko življenje, je v soboto dejal koprski škof Jurij Bizjak, ki je v stalnega diakona posvetil Jurija Vončino. Kot je dejal, stalni diakoni zaradi svojega položaja pridejo večkrat lažje kot župnik v stik z družinami, ki so oddaljene od Cerkve.

Zaradi zakonskega stanu se tudi lažje vključujejo v družinsko in zakonsko pastoralo. V svetu je več kot 30.000 stalnih diakonov, v Sloveniji pa do zdaj okrog 30. Kot je dejal škof Bizjak, Cerkev v Sloveniji zato spodbuja tako župnike kot tudi fante in može, da bi razmislili o možnostih za okrepitev službe stalnega diakona.

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...