Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović

VIDEO: »Cerkev domovine« v Kočevski Reki ima 20 let

22.06.2019, 08:15 Petra Stopar

Konec tedna pred državnim praznikom bo še posebej slovesen v Kočevski Reki, kjer bodo obhajali 20. obletnico nove župnijske cerkve, posvečene sv. Janezu Krstniku.

Sprva je na tem kraju stala baročna cerkev iz leta 1407, ki pa jo je leta 1956 takratna komunistična oblast porušila. Po osamosvojitvi Slovenije je bil leta 1994 postavljen temeljni kamen za novo cerkev, ki je bila posvečena julija 1999. Praznično bogoslužje ob 20. obletnici posvetitve bo v Kočevski Reki v nedeljo, 23. junija.

Za več informacij smo poklicali kočevskega dekana in župnika v Kočevski Reki Jožeta Milčinoviča. Najprej je povedal, da se praznovanja veselijo tako v pastoralnem svetu kot v celotni župniji »in radi bi to delili s farani, z domovino in s tistimi, ki so pomagali pri tem, da imamo tako lepo cerkev«.

Dvajset let cerkve, ki jo znotraj krasijo lesenimi kipi akademskega kiparja Staneta Jarma in vitraži slikarja Marka Jermana, sicer ni veliko, je priznal dekan, a če vemo, kako je do nje prišlo, je tudi to praznovanje še kako na mestu. To namreč ni samo cerkev tamkajšnjih faranov, ampak domovine, pravi Milčinovič, saj je cerkev po njegovih besedah obljubila takratna Demosova vlada. »In potem jo je domovina dokončala kot moralni dolg Kočevski, ki je v tistih vojnih in posebej povojnih časih izgubila 95 cerkva. Gospod Lojze Peterle (op. a. predsednik osamosvojitvene vlade) in še mnogi z njim so takrat obljubili, da nam bo država naredila to cerkev,« je pojasnil župnik.

Cerkev je po njegovem prepričanju znamenje »novih in normalnih časov, ki jih poskušamo graditi in bogatiti, odprta vrata ima za vse, ki dobro mislijo in z dobro voljo prihajajo sem«. Za farane v Kočevski Reki pa je to svetišče, ki ima oltar, tabernakelj, prostor za skupnost ter dušo in srce.

V Kočevski Reki bo že v soboto, 22. junija, zvečer, sveto mašo daroval dekan in župnik iz Litije Jože Tomšič, sledil bo nastop dramskega igralca Gregorja Čušina, vrhunec praznovanja pa bo v nedeljo, 23. junija, ob 10.00. Bogoslužje bo vodil generalni vikar novomeške škofije Božidar Metelko.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca , Politika , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...