Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec

VIDEO: »Cerkev domovine« v Kočevski Reki ima 20 let

22.06.2019, 08:15 Petra Stopar

Konec tedna pred državnim praznikom bo še posebej slovesen v Kočevski Reki, kjer bodo obhajali 20. obletnico nove župnijske cerkve, posvečene sv. Janezu Krstniku.

Sprva je na tem kraju stala baročna cerkev iz leta 1407, ki pa jo je leta 1956 takratna komunistična oblast porušila. Po osamosvojitvi Slovenije je bil leta 1994 postavljen temeljni kamen za novo cerkev, ki je bila posvečena julija 1999. Praznično bogoslužje ob 20. obletnici posvetitve bo v Kočevski Reki v nedeljo, 23. junija.

Za več informacij smo poklicali kočevskega dekana in župnika v Kočevski Reki Jožeta Milčinoviča. Najprej je povedal, da se praznovanja veselijo tako v pastoralnem svetu kot v celotni župniji »in radi bi to delili s farani, z domovino in s tistimi, ki so pomagali pri tem, da imamo tako lepo cerkev«.

Dvajset let cerkve, ki jo znotraj krasijo lesenimi kipi akademskega kiparja Staneta Jarma in vitraži slikarja Marka Jermana, sicer ni veliko, je priznal dekan, a če vemo, kako je do nje prišlo, je tudi to praznovanje še kako na mestu. To namreč ni samo cerkev tamkajšnjih faranov, ampak domovine, pravi Milčinovič, saj je cerkev po njegovih besedah obljubila takratna Demosova vlada. »In potem jo je domovina dokončala kot moralni dolg Kočevski, ki je v tistih vojnih in posebej povojnih časih izgubila 95 cerkva. Gospod Lojze Peterle (op. a. predsednik osamosvojitvene vlade) in še mnogi z njim so takrat obljubili, da nam bo država naredila to cerkev,« je pojasnil župnik.

Cerkev je po njegovem prepričanju znamenje »novih in normalnih časov, ki jih poskušamo graditi in bogatiti, odprta vrata ima za vse, ki dobro mislijo in z dobro voljo prihajajo sem«. Za farane v Kočevski Reki pa je to svetišče, ki ima oltar, tabernakelj, prostor za skupnost ter dušo in srce.

V Kočevski Reki bo že v soboto, 22. junija, zvečer, sveto mašo daroval dekan in župnik iz Litije Jože Tomšič, sledil bo nastop dramskega igralca Gregorja Čušina, vrhunec praznovanja pa bo v nedeljo, 23. junija, ob 10.00. Bogoslužje bo vodil generalni vikar novomeške škofije Božidar Metelko.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...