Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

VIDEO: »Cerkev domovine« v Kočevski Reki ima 20 let

Cerkev na Slovenskem | 22.06.2019, 08:15 Petra Stopar

Konec tedna pred državnim praznikom bo še posebej slovesen v Kočevski Reki, kjer bodo obhajali 20. obletnico nove župnijske cerkve, posvečene sv. Janezu Krstniku.

Sprva je na tem kraju stala baročna cerkev iz leta 1407, ki pa jo je leta 1956 takratna komunistična oblast porušila. Po osamosvojitvi Slovenije je bil leta 1994 postavljen temeljni kamen za novo cerkev, ki je bila posvečena julija 1999. Praznično bogoslužje ob 20. obletnici posvetitve bo v Kočevski Reki v nedeljo, 23. junija.

Za več informacij smo poklicali kočevskega dekana in župnika v Kočevski Reki Jožeta Milčinoviča. Najprej je povedal, da se praznovanja veselijo tako v pastoralnem svetu kot v celotni župniji »in radi bi to delili s farani, z domovino in s tistimi, ki so pomagali pri tem, da imamo tako lepo cerkev«.

Dvajset let cerkve, ki jo znotraj krasijo lesenimi kipi akademskega kiparja Staneta Jarma in vitraži slikarja Marka Jermana, sicer ni veliko, je priznal dekan, a če vemo, kako je do nje prišlo, je tudi to praznovanje še kako na mestu. To namreč ni samo cerkev tamkajšnjih faranov, ampak domovine, pravi Milčinovič, saj je cerkev po njegovih besedah obljubila takratna Demosova vlada. »In potem jo je domovina dokončala kot moralni dolg Kočevski, ki je v tistih vojnih in posebej povojnih časih izgubila 95 cerkva. Gospod Lojze Peterle (op. a. predsednik osamosvojitvene vlade) in še mnogi z njim so takrat obljubili, da nam bo država naredila to cerkev,« je pojasnil župnik.

Cerkev je po njegovem prepričanju znamenje »novih in normalnih časov, ki jih poskušamo graditi in bogatiti, odprta vrata ima za vse, ki dobro mislijo in z dobro voljo prihajajo sem«. Za farane v Kočevski Reki pa je to svetišče, ki ima oltar, tabernakelj, prostor za skupnost ter dušo in srce.

V Kočevski Reki bo že v soboto, 22. junija, zvečer, sveto mašo daroval dekan in župnik iz Litije Jože Tomšič, sledil bo nastop dramskega igralca Gregorja Čušina, vrhunec praznovanja pa bo v nedeljo, 23. junija, ob 10.00. Bogoslužje bo vodil generalni vikar novomeške škofije Božidar Metelko.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika, Oddaje
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...