Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Direktorica ZD Kočevje: Ambulante so zelo obremenjene

Zdravstvo | 17.06.2019, 18:20 Petra Stopar

»Zelo sem vesela, da nam je v teh kritičnih časih kljub izgubi treh zdravnic vse kadre v splošni medicini uspelo nadomestiti. Pridobili smo tudi dodaten tim družinske medicine,« je v pogovoru za naš radio povedala direktorica Zdravstvenega doma Kočevje dr. Polona Vidič Hudobivnik. Tri nove zdravnice po njenih besedah paciente še vedno opredeljujejo.

V začetku junija je ZD Kočevje uspešno opravil recertifikacijsko presojo za standard kakovosti ISO 9001-2015 brez neskladij, kar je po oceni Vidič Hudobivnikove potrditev, da v ZD delajo dobro in prav: »V lanskem in letošnjem letu smo prevetrili vse procese, v kar so bili vključeni vsi zaposleni, reorganizirali in posodobili smo določene storitve. Zunanji opazovalci so ugotovili tudi, da je klima med sodelavci veliko boljša kot lani, kar me tudi zelo veseli.«

Sicer pa je v zdravstvenem domu pet družinskih zdravnic, za bolnike Kočevskega, Osilniškega in Kostelskega področja pa skrbi še pet koncesionarjev. »Skupno je torej deset zdravnikov. Ambulante so zelo obremenjene, obremenitve so prekomerne, tako kot drugod po Sloveniji,« je povedala direktorica.

Glede poziva Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides za dosledno upoštevanje modre knjige standardov in normativov je dejala, da ta med zdravniki v Kočevju ni posebej odmeval. »Seveda si vsi želimo, da bi delali v skladu s standardi in normativi, ker le to prinaša varno in strokovno obravnavo, se pa zavedamo, da smo kot periferni zdravstveni dom zelo potrebni za naše bolnike, zelo oddaljeni od velikih centrov in specialistične oskrbe, tako da zaenkrat naredimo vse, kar je potrebno, nimamo čakalnih dob in oskrbimo vse naše bolnike,« je pojasnila.

V zvezi s pomanjkanjem kadrov je povedala, da še vedno iščejo pediatra in oftalmologa, prav tako pa psihiatra in pedopsihiatra, ki bi delala v centru za duševno zdravje, ko bo le-ta ustanovljen. Več pa v pogovoru, ki mu lahko v celoti prisluhnete.

Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...