Robert Božič
Boštjan Smole
Marta Jerebič

Bo Slovenija kmalu podpisala sporazum o sodelovanju z malteškim viteškim redom?

17.06.2019, 14:06 Marta Jerebič

Veliki mojster malteškega viteškega reda, Fra' Giacomo Dalla Torre, končuje obisk v Sloveniji. Danes se srečuje z državnim vrhom. Dopoldne ga je sprejel predsednik republike Borut Pahor, pred tem je položil venec pri "Spomeniku vsem žrtvam vojn" v Ljubljani. Popoldne se bo srečal s premierjem Marjanom Šarcem, nato pa še predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom.

Fra Giacomo dalla Torre je tokrat prvič v Sloveniji. Spodbudna se mu zdi pripravljenost mladih in tudi drugih, da pomagajo ljudem, ki so pomoči potrebni. Z novinarji se je namreč srečal v soboto na Brezjah, kjer je potekalo romanje bolnikov in invalidov.

Malteški viteški red, ki ima že tisočletno tradicijo, se trenutno nahaja v času reforme. Fra Giacomo dalla Torre pripravlja nove statute, da bo red, ki deluje v več kot 120 državah po svetu, bolje prilagojen zahtevam današnjega časa. »Potrebe se razlikuje po državah. Danes je sicer v ospredju problem beguncev. Ko sem bil prvič pri svetem očetu leta 2017, je kot prednostno nalogo izpostavil begunce, saj so oni ubogi 21. stoletja,« je dejal in dodal: »Svet danes potrebuje mostove, ne zapiranja, zidov, bodečih žic, kot pravi papež Frančišek. To sporočilo želim zapustiti mladim, ki so prihodnost sveta.« S Pahorjem sta se pogovarjala o humanitarnem sodelovanju.

»V luči vzornega sodelovanja sva govorila o tem, da je koristno pripraviti sporazum o sodelovanju, ko se bo vlada tako odločila in bo prosila za mandat v DZ ter bodo stekla tudi pogajanja o njegovi vsebini in nato potrditev v DZ."

Kot je dodal Fra Giacomo dalla Torre, sta govorila tudi o vlogi Slovenije kot nosilke stabilnosti v regiji, o vključevanju, povezovanju, migracijah in pomenu izobraževanja novih generacij, da znajo svoje znanje pokazati prek prostovoljstva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic) Papež Frančišek (photo: Michael Ehrmann / Cathopic)

Papež se pripravlja na zgodovinski obisk

Papež Frančišek bo ta konec tedna kot prvi papež v zgodovini obiskal Irak. Potovanje je leta 2000 poskušal izvesti že sveti Janez Pavel II., a mu zaradi političnih okoliščin ni uspelo uresničiti ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...