Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Bo Slovenija kmalu podpisala sporazum o sodelovanju z malteškim viteškim redom?

17.06.2019, 14:06 Marta Jerebič

Veliki mojster malteškega viteškega reda, Fra' Giacomo Dalla Torre, končuje obisk v Sloveniji. Danes se srečuje z državnim vrhom. Dopoldne ga je sprejel predsednik republike Borut Pahor, pred tem je položil venec pri "Spomeniku vsem žrtvam vojn" v Ljubljani. Popoldne se bo srečal s premierjem Marjanom Šarcem, nato pa še predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom.

Fra Giacomo dalla Torre je tokrat prvič v Sloveniji. Spodbudna se mu zdi pripravljenost mladih in tudi drugih, da pomagajo ljudem, ki so pomoči potrebni. Z novinarji se je namreč srečal v soboto na Brezjah, kjer je potekalo romanje bolnikov in invalidov.

Malteški viteški red, ki ima že tisočletno tradicijo, se trenutno nahaja v času reforme. Fra Giacomo dalla Torre pripravlja nove statute, da bo red, ki deluje v več kot 120 državah po svetu, bolje prilagojen zahtevam današnjega časa. »Potrebe se razlikuje po državah. Danes je sicer v ospredju problem beguncev. Ko sem bil prvič pri svetem očetu leta 2017, je kot prednostno nalogo izpostavil begunce, saj so oni ubogi 21. stoletja,« je dejal in dodal: »Svet danes potrebuje mostove, ne zapiranja, zidov, bodečih žic, kot pravi papež Frančišek. To sporočilo želim zapustiti mladim, ki so prihodnost sveta.« S Pahorjem sta se pogovarjala o humanitarnem sodelovanju.

»V luči vzornega sodelovanja sva govorila o tem, da je koristno pripraviti sporazum o sodelovanju, ko se bo vlada tako odločila in bo prosila za mandat v DZ ter bodo stekla tudi pogajanja o njegovi vsebini in nato potrditev v DZ."

Kot je dodal Fra Giacomo dalla Torre, sta govorila tudi o vlogi Slovenije kot nosilke stabilnosti v regiji, o vključevanju, povezovanju, migracijah in pomenu izobraževanja novih generacij, da znajo svoje znanje pokazati prek prostovoljstva.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas ...