Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Bo Slovenija kmalu podpisala sporazum o sodelovanju z malteškim viteškim redom?

Slovenija | 17.06.2019, 14:06 Marta Jerebič

Veliki mojster malteškega viteškega reda, Fra' Giacomo Dalla Torre, končuje obisk v Sloveniji. Danes se srečuje z državnim vrhom. Dopoldne ga je sprejel predsednik republike Borut Pahor, pred tem je položil venec pri "Spomeniku vsem žrtvam vojn" v Ljubljani. Popoldne se bo srečal s premierjem Marjanom Šarcem, nato pa še predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom.

Fra Giacomo dalla Torre je tokrat prvič v Sloveniji. Spodbudna se mu zdi pripravljenost mladih in tudi drugih, da pomagajo ljudem, ki so pomoči potrebni. Z novinarji se je namreč srečal v soboto na Brezjah, kjer je potekalo romanje bolnikov in invalidov.

Malteški viteški red, ki ima že tisočletno tradicijo, se trenutno nahaja v času reforme. Fra Giacomo dalla Torre pripravlja nove statute, da bo red, ki deluje v več kot 120 državah po svetu, bolje prilagojen zahtevam današnjega časa. »Potrebe se razlikuje po državah. Danes je sicer v ospredju problem beguncev. Ko sem bil prvič pri svetem očetu leta 2017, je kot prednostno nalogo izpostavil begunce, saj so oni ubogi 21. stoletja,« je dejal in dodal: »Svet danes potrebuje mostove, ne zapiranja, zidov, bodečih žic, kot pravi papež Frančišek. To sporočilo želim zapustiti mladim, ki so prihodnost sveta.« S Pahorjem sta se pogovarjala o humanitarnem sodelovanju.

»V luči vzornega sodelovanja sva govorila o tem, da je koristno pripraviti sporazum o sodelovanju, ko se bo vlada tako odločila in bo prosila za mandat v DZ ter bodo stekla tudi pogajanja o njegovi vsebini in nato potrditev v DZ."

Kot je dodal Fra Giacomo dalla Torre, sta govorila tudi o vlogi Slovenije kot nosilke stabilnosti v regiji, o vključevanju, povezovanju, migracijah in pomenu izobraževanja novih generacij, da znajo svoje znanje pokazati prek prostovoljstva.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...