Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik

AVDIO: Otroci nas potrebujejo

17.06.2019, 09:23 Petra Stopar

Slovenska karitas je začela dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finančnih sredstev za pomoč 11.000 socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Istočasno so župnijske karitas začele zbirati prošnje socialno ogroženih družin za pomoč s šolskimi potrebščinami.

Kot so sporočili iz Slovenske karitas, bodo zbrano pomoč socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki razdelili avgusta. Neposredno pomoč bodo razdelili v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo karitas v svojem kraju.

V Slovenski karitas ocenjujejo, da bo tudi letos pomoč potrebovalo več kot 11.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj glede na prošnje, ki že prihajajo na župnijske karitas, pričakujejo podoben obseg prošenj povezanih s šolo. Karitas v Sloveniji pa pomaga prek 20.000 družinam z otroki.

Številni starši, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg druge materialne stiske ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci bodo prav ta mesec prejeli sezname šolskih potrebščin, ki jih je treba preko poletja kupiti za naslednje šolsko leto. Starši samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 200 evrov.

Na karitas se še posebej obračajo po pomoč družine, kjer so starši brezposelni ali imajo nizko plačo, zadolžene družine, družine z enim staršem in družine z več osnovnošolci. Velikokrat pomoč potrebujejo tudi družine, ki za silo shajajo skozi leto in drugače ne prejemajo pomoči.

Nakup šolskih potrebščin pred novim šolskim letom pa presega njihove zmožnosti. V sodelovanju z osnovnimi šolami socialno ogroženim otrokom poleg pomoči s šolskimi potrebščinami nekatere karitas dodatno pomagajo tudi med letom z učno pomočjo, pomočjo pri plačilu različnih dejavnosti, prevozov za dijake in položnic za prehrano.

Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo je lani v celotni mreži karitas znašala preko 380.000 evrov. Od tega se je v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbralo 150.017 evrov, ostalo so zbrale župnijske karitas. Del sredstev je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. V letu 2018 je na karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 11.123 otrok.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Sociala
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.