Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup

V Sloveniji veliki mojster malteških vitezov

15.06.2019, 06:00 Marta Jerebič

Na obisku v Sloveniji se mudi veliki mojster malteškega viteškega reda Fra’ Giacomo dalla Torre. Danes se bo udeležil romanja bolnikov in invalidov na Brezjah, v ponedeljek ga bo sprejel državni vrh. Obiskal bo tudi nekaj najpomembnejših krajev v državi.

Red malteških vitezov je bil ustanovljen pred skoraj tisoč leti v Jeruzalemu. V Sloveniji nudi osnovno pomoč ob naravnih nesrečah in sodeluje v programu za družbeno vključevanje Romov, vključen je v različne dejavnosti za ostarele in ranljive osebe in je v rednem stiku s Pediatrično kliniko v Ljubljani zaradi donacij za opremo in zdravila.

»Obisk Fra Giacoma dalla Torreja pri nas, torej pri naši asociaciji in članih ter prostovoljcih reda je namenjen temu, da nas bo potrdil v karizmi. Skupaj bomo videli, katere so stvari, ki jih moramo še izboljšati, da bomo bolj učinkoviti in bolj blizu človeku današnjega časa,« je povedal predsednik malteških vitezov v Sloveniji, dr. Tadej Jakopič.

Vodja malteških vitezov je Fra’ Giacomo dalla Torre je namreč sprožil reformo reda. Želi predvsem duhovno poglobiti red. »Kajti samo usidrani v pravi duhovnosti in poznavanju življenja Cerkve in človeka, lahko dobro delujemo. In prav on ima to nalogo, da vse te stvari uskladi, poglobi in nam da na ta način nove smernice. Reforma lepo poteka.«

Suvereni malteški viteški red deluje V več kot 120 državah. 13.500 članom reda pomaga približno 80.000 prostovoljcev. V Sloveniji je 34 članov, poleg tega pa še 100 prostovoljcev.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.