Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Festival družin "ne glede na to, kdo se bo na nas spravil"

14.06.2019, 11:50 Marta Jerebič

Ob Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini se danes začenja 13. Festival družin. Jutri na njem pričakujejo tudi posebnega gosta.

Jutrišnjo sveto mašo bo daroval msgr. Vincenzo Paglia, nekdanji predsednik Papeškega sveta za družino, sedaj pa predsednik Akademije za življenje in kancler Papeškega inštituta Janeza Pavla II.

»Pričakujemo, da bo potrdil vse slovensko delo za družine in življenje, in bo že sama njegova prisotnost veliko sporočila,« nam je povedal direktor Zavoda Iskreni.net Igor Vovk.

»Zanimivo za nas je tudi, da je od blizu spremljal dogajanje na Balkanu. Bil je prvi duhovnik, ki je še pred koncem diktature in pred prvimi svobodnimi volitvami prejel dovoljenje za vstop v Albanijo. Leta 1999 je kot pogajalec uspel doseči dogovor med Slobodanom Miloševičem in Ibrahimom Rugovo,« je še povedal Igor Vovk.

Sponzorji dogodka

Direktorja Zavoda Iskreni.net smo vprašali, ali je težko dobiti sponzorje dogodka.

»Nekako podpora sponzorjev je skozi leta stabilna. Pred nekaj leti smo sicer imeli težave, ko so nas napadala ekstremistična LGBT združenja oz. posamezniki. Takrat smo se počutili sami v tem, danes pa se veliko govori o ideologijo LGBT. Zdi se mi, da več, kot bomo v družbi govorili o tem, bolj se bodo stvari umirjale. Prej so bili kot princi na konju, ki so šli naprej. Ob konici dela nam je bilo takrat že malo odveč, ali se bomo tega šli. Če gledam nazaj, se bomo šli v vsakem primeru, ne glede na to, kdo se bo na nas spravil.«

Pravi, da že ob koncu vsakega festivala družin dobivajo veliko hvaležnih pogledov, stiskov rok. Slovo se ponavadi glasi: »Super je bilo, se vidimo prihodnje leto.« Večina družin odhaja domov okrepljenih, vidijo, da na poti vzgoje otrok niso sami. Poslanstvo Festivala družin je namreč okrepiti zaupanje v vrednost lastne družine, in to ne glede na stanje, v kateri je. Kdor se udeleži festivala je presenečen, kako prijetno in mirno poteka vse skupaj, kljub temu, da je na kupu kar veliko družin.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...