Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

Spomini na Otona

11.06.2019, 19:35 Tone Gorjup

V Ljubljani je 11. junija 1949 umrl zadnji od štirih stebrov Slovenske moderne: pesnik, dramatik, prevajalec in esejista Oton Župančič. Ob 70. obletnici njegove smrti je pri založbi Forma 7 izšla knjiga ’Spomini na Otona’, ki jih je zapisala pesnikova žena Ani Župančič, uredila pa njuna vnukinja Alenka Župančič.

Oton Župančič velja za našega najboljšega pesnika za otroke. Navdih je dobil v svoji družini, ki jo je ustvaril z ženo Ani Kessler, še zlasti v prvorojencu Marku, Cicibanu. Žena Ani je zapustila spomine na svojega moža, s katerim sta skupaj preživela 36 let. Nastali so po njegovi smrti, v sredini šestdesetih let. Oton je umrl 11. junija 1949, Ani pa 14. februarja 1967.

Ani Župančič je bila iz uglede družine, izobražena, izredno živahna, dovzetna za vse lepo, razumela je moža in njegovo ustvarjanje, se veselila z njim vsakega priznanja, ki ga je doživelo njegovo delo. Po poklicu je bila učiteljica, a učila je le kratek čas, saj se je povsem posvetila družini. Obenem je budno spremljala Otonovo delo in ustvarjanje. To njeno pozorno spremljanje razkrivajo tudi spomini. Kot pravi pesnikova in Anina vnukinja Alenka Župančič, ki je uredila Spomine na Otona, gre za dragocen dokument in osebno zgodbo hkrati, ob čemer ni mogoče spregledati njenega daru za opazovanje in pripovedovanje. Bralci bodo v knjigi, ki je izšla ob obletnici smrti Otona Župančiča, spoznali njegov značaj, navade, nazore, duhovitost, njegovo družinsko in družabno življenje, ustvarjalne stiske in izvedeli marsikaj novega. V knjigi je precej zanimivega slikovnega gradiva iz družinskega arhiva, večinoma objavljenega prvič. Alenko Župančič smo povabili v studio, kjer je povedala, kdaj so spomini nastali, kaj vsebujejo in kako jih je pripravila za objavo. Pogovoru lahko prisluhnete tukaj.    

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...