Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Spomini na Otona

11.06.2019, 19:35 Tone Gorjup

V Ljubljani je 11. junija 1949 umrl zadnji od štirih stebrov Slovenske moderne: pesnik, dramatik, prevajalec in esejista Oton Župančič. Ob 70. obletnici njegove smrti je pri založbi Forma 7 izšla knjiga ’Spomini na Otona’, ki jih je zapisala pesnikova žena Ani Župančič, uredila pa njuna vnukinja Alenka Župančič.

Oton Župančič velja za našega najboljšega pesnika za otroke. Navdih je dobil v svoji družini, ki jo je ustvaril z ženo Ani Kessler, še zlasti v prvorojencu Marku, Cicibanu. Žena Ani je zapustila spomine na svojega moža, s katerim sta skupaj preživela 36 let. Nastali so po njegovi smrti, v sredini šestdesetih let. Oton je umrl 11. junija 1949, Ani pa 14. februarja 1967.

Ani Župančič je bila iz uglede družine, izobražena, izredno živahna, dovzetna za vse lepo, razumela je moža in njegovo ustvarjanje, se veselila z njim vsakega priznanja, ki ga je doživelo njegovo delo. Po poklicu je bila učiteljica, a učila je le kratek čas, saj se je povsem posvetila družini. Obenem je budno spremljala Otonovo delo in ustvarjanje. To njeno pozorno spremljanje razkrivajo tudi spomini. Kot pravi pesnikova in Anina vnukinja Alenka Župančič, ki je uredila Spomine na Otona, gre za dragocen dokument in osebno zgodbo hkrati, ob čemer ni mogoče spregledati njenega daru za opazovanje in pripovedovanje. Bralci bodo v knjigi, ki je izšla ob obletnici smrti Otona Župančiča, spoznali njegov značaj, navade, nazore, duhovitost, njegovo družinsko in družabno življenje, ustvarjalne stiske in izvedeli marsikaj novega. V knjigi je precej zanimivega slikovnega gradiva iz družinskega arhiva, večinoma objavljenega prvič. Alenko Župančič smo povabili v studio, kjer je povedala, kdaj so spomini nastali, kaj vsebujejo in kako jih je pripravila za objavo. Pogovoru lahko prisluhnete tukaj.    

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...