Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pedofilija, obup (foto: vaticannews.va)
Pedofilija, obup

Zakrivanje zlorab samo podaljšuje agonijo

Slovenija | 10.06.2019, 10:35 Marjana Debevec

Portal Domovina je objavil odgovor civilne iniciative Dovolj.je na kolumno dr. Ivana Štuheca, objavljeno na spletnem mediju Časnik.si. Prepričani so namreč, da se je njegov zapis obrnil v obrambno-napadalno pozicijo dokazovanja, da niso vsi duhovniki enaki. Krivda po njegovem ni v Cerkvi, temveč zunaj nje v grešnem svetu.

Če je pojav spolnih zlorab v Cerkvi popolnoma jasen, kot pravi gospod Štuhec, potem bi se veljajo predvsem vprašati, zakaj je Cerkev tako nemočna pri njihovem izkoreninjenju, se sprašujejo v civilni iniciativi Dovolj.je. Problematično se jim zdi, ker dr. Štuhec iniciativi očita, da po krivici linča osumljence. Zato znova poudarjajo, da imen in priimkov nikoli v javnosti ni omenil noben viden član naše iniciative Dovolj.je, pač pa so o njih spregovorile njihove žrtve – brez pritiska kogar koli.

Žrtve konkretna imena navajajo zato, da bi zaščitile vse potencialne nove žrtve, kar je tako s pravnega kot z dejanskega vidika uspešnosti reševanja problematike ustrezna pot do rešitve in očiščenja, so prepričani v Dovolj.je

Obenem pa dodajajo, da njihova naloga ni kazen, kar jim očita Štuhec, ampak to, da jasno spregovorijo o prestopanju meja v smislu zlorab tako mladoletnih kot odraslih oseb. Še posebej slednje se kaže za zelo problematični vidik v procesu vzgoje kandidatov za duhovnike in kot kažejo primeri iz tujine, predvsem redovnic. Pri tem poudarjajo, da z njihove strani ne gre za nikakršne manipulacije, saj imajo za prijave zlorab trdne dokaze.

Vedno nove prijave spolnih zlorab na strani žrtev odpirajo boleče rane, ki zahtevajo največjo možno mero pozornosti in empatije. Zatiskanje oči in vnovična obrambna drža na strani storilcev in njihovih zagovornikov te rane poglablja in samo podaljšuje agonijo, še pišejo v Dovolj.je.

Dr. Ivan Štuhec v pisnem odgovoru pojasnjuje, da ni imel namena napadati civilne iniciative Dovolj.je. Po njegovih besedah je prav, da se žrtvam pomaga in da obstaja tudi civilna institucija, ki je neodvisna od cerkvenih in državnih tovrstnih ustanov. Dosegla naj bi namreč pravico za žrtve, ki je same niso dosegle v dolgotrajnih in včasih nepravilno izvedenih postopkih.

Žrtev spolne zlorabe in njeno terapevtko bomo gostili v oddaji Srečanja, v torek, 18. 6. ob 20.00.

Komentar dr. Ivana Štuheca za Časnik.si

Odgovor civilne iniciative Dovolj.je

Odgovor dr. Ivana Štuheca na odziv civilne iniciative Dovolj.je

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...