Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup

AVDIO: Več strank si želi komisarskega položaja

06.06.2019, 11:44 Andrej Šinko

Proces oblikovanja evropskih institucij teče, še vedno pa ni znano, kdo iz Slovenije bo postal evropski komisar. Več koalicijskih strank je že izrazilo pripravljenost, da bi ponudilo svojega kandidata, o imenih pa so večinoma še skrivnostne. Izključena ni niti možnost, da bi vlada predlagala več kandidatov.

V skladu z veljavno slovensko zakonodajo kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije predlaga vlada, predstavi pa se tudi v državnem zboru. Sicer pa Evropsko komisijo dokončno potrdi Evropski parlament.

V javnosti se je o možnih kandidatih že ugibalo, pri tem pa se je omenjalo tudi zunanjega ministra in predsednika SMC Mira Cerarja in evropsko poslanko Tanjo Fajon. Predsednik največje koalicijske stranke LMŠ in premier Marjan Šarec pravi, da so še daleč od končne odločitve. »V Sloveniji je veliko primernih kandidatov. Zato bo težka naloga izbrati pravega kandidata. Čakajo nas težki dnevi.«

Zahteve bosta imela tudi DeSUS in Levica. Sodelavec Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti meni, da se bodo znotraj koalicije morali dogovoriti glede imena, izključeno pa ni niti, da bi bilo predlaganih več kandidatov. »Tisti, ki bodo podprli določeno ime, ki bo prišlo s strani predsednika vlade, bodo seveda v zameno za to nekaj zahtevali. To se bo verjetno izrazilo v nekih notranjih razmerjih, in v tem smislu bo vsaka podpora nekaj pogojevala.«

Minister Cerar se bo jeseni poslovil s položaja predsednika SMC. Ob tem se ugiba, da bi lahko prišlo do prehajanja poslancev njegove stranke drugam oziroma, da bi se priključili LMŠ. Šarec to možnost sicer zavrača, Maksuti pa pravi: »Problem te stranke je, da nima jasnih ideoloških temeljev. In v tem smislu obstoječa sestava v državnem zboru predstavlja plen za ostale stranke, ki bi morda potencialno pridobile nekaj poslancev na način, da prestopijo k njim. Kakorkoli že, v smislu javnega mnenja menim, da gre na prihodnjih volitvah ta stranka na smetišče zgodovine.«

Vsaka članica Evropske unije ima enega člana Evropske komisije, kandidate pa pred potrditvijo v Evropskem parlamentu čaka zaslišanje na pristojnih odborih. Tam morajo predstaviti vizijo delovanja in odgovoriti na vprašanja poslancev.

Naj spomnimo, da se je Sloveniji pri imenovanju prejšnjega komisarja zataknilo, saj se je kandidatka Alenka Bratušek slabo odrezala, komisarka pa je nato postala Violeta Bulc.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...