Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Župnjija Marijino oznanjenje pri frančiškanih v Ljubljani (foto: Urška Hrast)
Župnjija Marijino oznanjenje pri frančiškanih v Ljubljani

AVDIO: Kaj je tujim gostom v Ljubljani najbolj všeč?

Radijski utrip | 27.05.2019, 05:00 Petra Stopar

V sklopu radijske akcije »Odgovorno na pot, varno na vrh« smo v soboto, 25. maja, romali na Šmarno goro, hkrati pa v radijskem etru spoznavali zgodovinsko ozadje in pomen Šanc, oddajnika pri Ljubljanskem gradu. Ob tej priložnosti smo posneli anketo med tujimi gosti v Ljubljani, ki smo jih vprašali po treh najboljših vtisih o slovenski prestolnici.

Pri vzpenjači se je za odhod na Ljubljanski grad pripravljala družina iz Indije. Oče je na vprašanje, katere so tri najboljše stvari v Ljubljani, omenil hrano in ljudi: »Res so zelo prijazni. Zelo prijetno in preprosto se je gibati po mestu, ki pa je lepo in ima čudovito arhitekturo. Pa še vreme je danes lepo, skratka, vse je popolno.« Sina sem vprašala, kaj bi si on želel videti v Ljubljani. Sam je omenil grad, oče pa je kaj hitro namignil: »Za njegova leta mogoče še kakšne lepe punce …«

Nato so se pred našim mikrofonom znašli Angleži. »V Ljubljano sem prišel ravno pred pol ure in sem na poti na grad. Veselim se ga, pa tudi ogledov starega dela mesta in kakšnih muzejev,« je dejal prvi. »Z ženo bi rada obiskala grad, zelo nama je všeč staro mestno jedro. Včeraj je bilo malce mokro, zato si bova mesto danes bolj ogledala. Kar pa zadeva hrano, sva pa včeraj jedla pico ob Ljubljanici, v gostilni Sokol pa sva poskusila juho v kruhovi skodelici, kar je bilo res dobro,« je izjavil starejši gospod, gospa pa je dodala, da jima je všeč že samo pohajkovanje po »starih ulicah, razgledovanje in občudovanje arhitekture«.

Skupino nemških gostov smo za rokav pocukali ob robu Pogačarjevega trga. »Ljubljana je zelo prijeten kraj za turiste, za jedačo in pijačo, ljudje so zelo sproščeni, res lepo mesto in mislim, da ga bom še kdaj obiskal,« je dejal sogovornik, čigar obisk Ljubljane je bil predvsem poslovne narave. Še enemu paru v zrelejših letih je bila še posebej všeč secesijska Ljubljana: »Lep se nama je zdel Ljubljanski grad in tisti del arhitekture od Miklošičeve ulice do Tromostovja, pa tudi območje med Zmajskim in Šuštarskim mostom.«

Pred Rotovžem smo srečali še nekaj turistov. Par srednjih let je bil iz južnoafriškega Cape Towna. »Ljubljana je krasna. Všeč so nama tlakovane ulice. Res osupljivo. Misliva, da bova prišla še kdaj za več časa, saj imava tokrat samo en dan. Najboljše pa je, da ti ni treba skrbeti zaradi avtomobilov. Res se mi zdi dobro, da v središču ni prometa. Želim si, da bi bilo tudi v drugih mestih tako, saj je zaradi tega vse zelo lažje, sploh če želiš veliko fotografirati. Pravkar sva na poti na grad in gor se bova povzpela z vzpenjačo,« je povedala popotnica.

»Kaj nama je všeč v mestu? Je udobno, ni tako veliko kot ostale evropske prestolnice, a ima ta svoj sijaj, je lepo. Vreme trenutno ni ravno krasno, a kljub temu lahko veliko počneš. Obiskala bova grad, omeniti pa moram še hrano, ki je res dobra in cenovno dokaj ugodna. Ni ravno poceni, si pa jo je enostavno privoščiti,« je dejal mladenič, dekle pa je pohvalilo pristnost mesta. Kot je dejala, se ji zdi, da je »v Evropi vsako leto težje dobiti neko pristno turistično doživetje, ki pa ga v Ljubljani res najdeš«. Omenila sta tudi pestrost muzejev.

Par srednjih let iz Italije je pravkar sklenil ogled Ljubljanskega gradu: »Fantastično. Zelo sta nama bila všeč kapela in grajski stolp z razgledom, ki je čudovit.«

Anketi lahko tudi prisluhnete.

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.