Jože Bartolj
Miha Močnik
Helena Križnik
prof. dr. Janez Kranjc (foto: Osebni arhiv)
prof. dr. Janez Kranjc

Naš gost: prof. dr. Janez Kranjc

26.05.2019, 20:11

V sobotni oddaji Naš gost je bil z nami pravnik in prevajalec prof. dr. dr. h.c. Janez Kranjc. Po njegovi zaslugi imamo Slovenci prevedeno odlično knjigo Vasilija Grossmana: Vse teče.

A pojdimo lepo po vrsti. Prof. dr. Janez Kranjc se je rodil pred sedmimi desetletji in je leta 1971 diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti in prav tam 1980 tudi doktoriral. Strokovno se je izpopolnjeval na univerzah na Dunaju, v Rimu, Cambridgeu in Kölnu. Leta 1987 je postal izredni, leta 1992 pa redni profesor rimskega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Bil je gostujoči profesor na več tujih univerzah in gostujoči raziskovalec.

Dr. Kranjc se je ukvarjal s proučevanjem rimskega prava, latinskih in iz latinščine izvirajočih maksim, z vprašanji jezikovnega prava in pravnimi vprašanji visokošolskega, še posebej pravnega študija.

Bil je predsednik Sodnega sveta Republike Slovenije in predsednik Evropske zveze pravnih fakultet. Je častni doktor Univerze v Poitiersu in vitez francoske Legije časti.

V letu 2010 je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti. Od leta 2012 je član Academia Europaea - Evropske akademije.

V prevajanje je prof. dr. Janez Kranjc zašel po naključju, na odlično knjigo Vasilija Grossmana: Življenje in usoda ga je opozoril znanec, knjigo je prebral in tako prišel tudi do drugega Grossmanovega besedila, ki ima samo po sebi zanimivo usodo. Knjigo Vse teče toplo priporočamo in vabimo k poslušanju oddaje naš gost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.