Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
prof. dr. Janez Kranjc (foto: Osebni arhiv)
prof. dr. Janez Kranjc

Naš gost: prof. dr. Janez Kranjc

26.05.2019, 20:11

V sobotni oddaji Naš gost je bil z nami pravnik in prevajalec prof. dr. dr. h.c. Janez Kranjc. Po njegovi zaslugi imamo Slovenci prevedeno odlično knjigo Vasilija Grossmana: Vse teče.

A pojdimo lepo po vrsti. Prof. dr. Janez Kranjc se je rodil pred sedmimi desetletji in je leta 1971 diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti in prav tam 1980 tudi doktoriral. Strokovno se je izpopolnjeval na univerzah na Dunaju, v Rimu, Cambridgeu in Kölnu. Leta 1987 je postal izredni, leta 1992 pa redni profesor rimskega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Bil je gostujoči profesor na več tujih univerzah in gostujoči raziskovalec.

Dr. Kranjc se je ukvarjal s proučevanjem rimskega prava, latinskih in iz latinščine izvirajočih maksim, z vprašanji jezikovnega prava in pravnimi vprašanji visokošolskega, še posebej pravnega študija.

Bil je predsednik Sodnega sveta Republike Slovenije in predsednik Evropske zveze pravnih fakultet. Je častni doktor Univerze v Poitiersu in vitez francoske Legije časti.

V letu 2010 je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti. Od leta 2012 je član Academia Europaea - Evropske akademije.

V prevajanje je prof. dr. Janez Kranjc zašel po naključju, na odlično knjigo Vasilija Grossmana: Življenje in usoda ga je opozoril znanec, knjigo je prebral in tako prišel tudi do drugega Grossmanovega besedila, ki ima samo po sebi zanimivo usodo. Knjigo Vse teče toplo priporočamo in vabimo k poslušanju oddaje naš gost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...