Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Marjana Debevec

Za Avstrijo je to nekaj novega, v takšnem položaju še ni bila

28.05.2019, 10:17 Helena Križnik

Sebastian Kurz je postal kancler z najkrajšim mandatom v povojni Avstriji. Prvak ljudske stranke je bil na čelu vlade na Dunaju 18 mesecev, nato je nastopila politična kriza. Sprožila jo je korupcijski škandal, v katerega je bil vpleten vrh koalicijskih partnerjev svobodnjakov. Po odhodu njihovih ministrov je Kurz oblikoval prehodno vlado, ki bi državo popeljala do jesenskih predčasnih volitev. A parlament je novi ekipi izglasoval nezaupnico.

"Izkazalo se je, da je svobodnjaška stranka prav taka, kot smo si jo predstavljali. Na Koroškem smo videli, kaj se zgodi, če nekdo dopusti, da ta stranka pride na oblast. Kancler Kurz bi moral biti posvarjen in tudi poslušati opozorila. Avstrija bi se morala iz tega naučiti, da sicer obstaja določen krog podpornikov svobodnjaške stranke, a se kratko malo ne sme zgoditi, da bi prišla v vlado in da je treba iskati druge politične večine," je v pogovoru za Radio Ognjišče menil predstavnik naših rojakov pri severnih sosedih Rudi Vouk.

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Sredi maja se je v javnosti pojavil posnetek, v katerem je donedavni vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju podpore svoji stranki ponujal poslovne pogodbe z vlado ženski, ki naj bi bila iz Rusije in naj bi želela v Avstriji vložiti več sto milijonov evrov. Ob tem je priznala, da je denar sumljivega izvora. V posameznih odlomkih sedem ur dolgega videa, ki naj bi bil posnet v vili na Ibizi, je poleg Stracheja videti še njegovo soprogo in vodjo poslanske skupine svobodnjakov Johanna Gudenusa. Zaradi afere, ki se je je prijelo ime po tem španskem otoku, je nato predsednik države Alexander Van der Bellen na predlog Kurza odstavil notranjega ministra Herberta Kickla in prav tako soglašal z odhodom ostalih svobodnjakov iz vlade, ki so se za to odločili sami. Izpraznjena mesta so zasedli strokovnjaki in visoki uradniki. A le za kratek čas.

Prva uspešna nezaupnica v sodobni zgodovini Avstrije

Socialdemokrati so vložili nezaupnico. S predlogom so uspeli. Na izredni seji parlamenta so svoje glasove podpore prispevali še svobodnjaki in Lista Jetzt. Avstrija naj bi novo prehodno vlado dobila v tednu dni, dozdajšnja bo do takrat opravljala tekoče posle. Za Kurza je nezaupnica nedvomno poraz, a sam zagotovo ne misli vreči puške v koruzo. Posebna spodbuda zanj so bile volitve v Evropski parlament, na katerih je prepričljivo slavila ljudska stranka.

Tudi če svobodnjaki niso v vladi, manjšine ne smejo preveč glasno zahtevati svojega

"Za Avstrijo je to nekaj novega, v takšnem položaju še ni bila," je ocenil Vouk. Kako bo dogajanje vplivalo na koroške Slovence? Po Voukovih besedah so veseli, da svobodnjaki niso več v vladi, saj gre za stranko, ki ima najmanj posluha za manjšine. A prihodnost je vseeno negotova. "Nekoliko se bojim, da se bo ponavljala stara zgodba. Če svobodnjaki niso na vladi, vseeno poslušamo, tudi v lastnih vrstah, da ne smemo preveč glasno zahtevati svojega, saj bi bila to voda na mlin tej stranki in naj ji ne mečemo kosti," je pojasnil Vouk.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija, Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Knjižnica, knjige (photo: Pixabay) Knjižnica, knjige (photo: Pixabay)

Ob začetku študijskega leta

Deževno novembrsko noč leta 1691 se je znamenitemu francoskemu filozofu in naravoslovcu Reneju Descartesu v sanjah prikazal duh, ki mu je razkril, da je možno le s pomočjo tako imenovane empirične ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...