Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Franci Žnidar (foto: Matjaž Merljak)
Franci Žnidar

Delo, zvestoba, vztrajnost, potrpežljivost

27.05.2019, 10:02 Matjaž Merljak

Več kot sedemdeset let je minilo, odkar je velik del slovenskih povojnih beguncev priplul v Argentino, prav toliko od ustanovitve krovnega društva, danes Zedinjene Slovenije. Vsa ta leta rojake spremljajo vrednote. Zato je slovenstvo pod Južnim Križem živo že danes.

Gost v oddaji Slovencem po svetu in domovini je bil Franci Žnidar, predsednik Slovenskega doma v Karapačaju, ki je bil ustanovljen leta 1960. Rojaki so kupili zemljišče in z lopato in krampi kopali temelje. Še sam spomni tega, saj je bil takrat star pet let. Pomagal nositi opeko za gradnjo.

Še dan danes, 59 let po ustanovitvi, je v domu veliko dejavnosti. Ob nedeljah dopoldne je slovenska maša, do treh let nazaj je delovala slovenska šola, zdaj otroke pošiljajo v sosednje domove, kjer je več družin. Deluje folklorna skupina Maribor, ki bo drugo leto obeležila 15 let delovanja in se pripravlja na gostovanje v Sloveniji. Pevski zbor delijo z domom v Slovenski vasi v Lanusu, vodi jih profesor Andrej Jan. Igralska skupina deluje neprekinjeno od začetka. Kar nekaj je glasbenih skupin, sam igra pri zasedbi Baires polka, ki igra narodnozabavno glasbo.

Skozi leto se v domu zvrsti veliko majhnih pa tudi velikih dogodkov. Eden takih je je pustna veselica, tretjo soboto v novembru pa folklorna skupina povabi druge skupina na Evropski večer. Kakšni so upi za prihodnost? V domu je največ predstavnikov srednje generacije, ki ima veliko energije, nekaj pa je še živih začetnikov - pionirjev doma. Pri mladih čuti pripadnost Sloveniji, jezik obvladajo tako, da se lahko sporazumejo, ko s skupino Rast ali ob drugih priložnosti pridejo v Slovenijo.

Franci Žnidar je razpet med Argentino in Slovenijo. Če smo natančnejši, se z ženo selita v Slovenijo, saj je tu lepša narava, pa tudi gospodarske razmere so stabilnejše. Tu nenazadnje zdaj živijo vsi njuni otroci. Naš sogovornik je predsednik slovenskega doma Karapačaj, pred leti je bil tudi predsednik osrednje oz. krovne slovenske organizacije Zedinjene Slovenije. Ta je lani praznovala 70-letnico. Leta 1962 pa je ustanovila medorganizacijski svet, kjer predstavniki vseh slovenskih domov usklajujejo načrte in dogodke in vsako leto snujejo koledar prireditev, tako da se čim manj prekriva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.