Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Romanje v Lujan 2019 (foto: Svobodna Slovenija)
Romanje v Lujan 2019

Spomnili so se škofa Gregorija Rožmana

Slovenci po svetu | 18.05.2019, 13:04 Matjaž Merljak

Rojaki iz Buenos Airesa so preteklo nedeljo tradicionalno poromali k Materi Božji v Lujan. Molitev, prošnje, petje, pa tudi srečanja družin in prijateljev. Vse to zaznamuje to romanje, ki poteka od leta 1934. Letos je bilo še posebej jubilejno.

Prvo romanje je bilo leta 1934, leta 1949 pa so tja poromali člani povojne emigracije, in sicer, da bi se zahvalili Bogu in Mariji, da so se rešili komunizma. Tako so se letos spomnili obletnice prvega romanja nove generacije in hkrati tudi 60. obletnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana.

V nedeljo, 12. maja 2019, je bilo v Lujanu veliko romarjev, ne le Slovenci. Slednjih je bilo okoli tisoč. Ob 9.30 je bila sveta maša, ki jo je daroval delegat dr. Jure Rode ob somaševanju Igorja Groharja. Nato so pred Najsvetejšim zmolili litanije Matere Božje. Po odmoru za kosilo in srečanje so se znova zbrali v baziliki k molitvi rožnega venca, ki mu je sledila procesija po trgu pred baziliko, ki je velik sto krat sto metrov, sledil je nagovor Tonija Burje.

V procesiji se rojaki zvrstijo za kipom lujanske in podobo brezjanske Marije ter za banderom Svetogorske Marije. Podoba Marije Pomagaj je bila lepo okrašena, nam je povedala Andrejka Selan Vombergar. V procesiji nesejo kopijo podobe, ki jo je naredil Klavdij Selan. Original, ki so jo v Argentino na ladji pripeljali begunci, je v kripti bazilike.

Pomembno je prenašanje vrednote tega romanja in tudi običajev in navad na naslednje rodove, je še v pogovoru za naš radio podčrtala sogovornica.

Romanje v Lujan povezuje več generacij
Romanje v Lujan povezuje več generacij © Svobodna Slovenija

Delegat dr. Jure Rode
Delegat dr. Jure Rode © Svobodna Slovenija

Pevci v cerkvi
Pevci v cerkvi © Svobodna Slovenija

Narodne noše v Lujanu
Narodne noše v Lujanu © Svobodna Slovenija

Procesija z Marijino podobo
Procesija z Marijino podobo © Svobodna Slovenija
Med kosilom
Med kosilom © Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...