Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Matej Tonin (foto: NSi)
Matej Tonin

Tonin na taboru NSi: Krščanski demokrati želimo graditi, ne uničevati

19.05.2019, 16:07 Rok Mihevc

V Sveti Trojici v Slovenskih Goricah je Nova Slovenija pripravila tradicionalni tabor, ki se ga je udeležilo več kot dva tisoč članov stranke ter simpatizerjev. Namenjen je bil predvsem sproščenemu druženju, bil pa je tudi v znamenju kampanje pred volitvami v Evropski parlament.

Naj bo NSi presenečenje volitev

Predsednik stranke Matej Tonin je v nagovoru poudaril, da se stranka od drugih razlikuje po tem, ker se znajo pogovarjati z vsemi. »V Novi Sloveniji vemo, da se je potrebno boriti za dobre stvari in Evropska unija je dobra stvar. Je pa potrebno še veliko izboljšati. Evropo je potrebno debirokratizirati, nujno moramo tudi okrepiti nadzor na zunanjih mejah Evropske unije, da natančno vemo, kdo prihaja v goste.«

Tonin je spomnil, da je zadnji takšen tabor stranke potekal pred parlamentarnimi in lokalnimi volitvami, kjer so dosegli izjemen uspeh, in po njegovem prepričanju bodo uspešni tudi na prihajajočih volitvah v Evropski parlament. »Nova Slovenija bo v nedeljo najboljša in najbolj varna izbira na evropskih volitvah. Ker z njo dobite izkušene, preudarne in energične kandidate, ki bodo znali krepiti slovensko identiteto v Bruslju in podpreti evropske sile, ki bodo gradile močno Evropo, ne pa jo razbijale. Krščanski demokrati želimo graditi, ne pa uničevati. Gremo na volitve in naj bo NSi presenečenje tokratnih volitev," je pozval.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak © NSi
Ljudmila Novak: Krščanski demokrati smo za sodelovanje

Nosilka liste je nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je bila med leti 2004 in 2009 že evropska poslanka. Zavezala se je, da bo v primeru ponovne izvolitve v Evropskem parlamentu delala "za Slovenijo, za njene državljane in za EU, ki bo šla v pozitivni smeri, ne razdiralno, ampak povezovalno. Toliko narodov in toliko različnih jezikov, znamo sodelovati. Znamo izmenjavati izkušnje. Mladi gredo po Evropo, pojekti so prepletli Evropsko unijo. Res, da je bilo v zadnjem obdobju veliko izzivov, migrantska, finančna, Grčija, brexit, ampak Evropa je do sedaj zmogla. Želim, da se bo Evropski parlament tudi po teh volitvah okrepil, da ne bodo zmagale sile, ki razdirajo in ne vidijo pet korakov naprej, ampak samo svojo sebičnost. Krščanski demokrati smo za sodelovanje, za medsebojno spoštovanje, za to, da lahko ljudje varno in v miru živijo, za to, da bodo naši vnuki imeli prihodnost, ki si jo zaslužijo, prav tako, kot smo mi imeli lepa leta v času miru in blagostanja."

Na listi kandidatov NSi za poslance Evropskega parlamenta so še Jožef Horvat, Lojze Peterle, Iva Dimic, Mojca Erjavec, Katja Berk Bevc, Franci Demšar in Žiga Turk.

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...