Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

Srečali so se člani osamosvojitvene vlade

11.05.2019, 16:44 Andrej Šinko

V Ljubljani so se zbrali člani prve slovenske vlade, ki je bila imenovana 16. maja 1990. Njen takratni predsednik Lojze Peterle je dejal, da ga veseli, da se s srečanji spominjajo časov osamosvajanja. Prvo vlado je oblikovala koalicija Demos.

»Že leta se v dneh, ko poteka obletnica imenovanja prve slovenske vlade, srečujemo člani takratne vlade,« je pojasnil Peterle in izrazil zadovoljstvo, da so še vedno povezani in se spominjajo časov, ko se je Slovenija začela osamosvajati.

»Če Demosova vlada ne bi opravila svojega dela in prevzela ključnega operativnega bremena osamosvajanja, v Sloveniji danes ne bi potekala kampanja za evropske volitve,« je poudaril Peterle.

Sedem ministrov prve vlade je že pokojnih. Na današnjem srečanju pa so se poklonili spominu treh, ki so umrli v zadnjem letu, tako Andreju Ocvirku, Andreju Capudru in Lojzetu Janku. Ocvirk je bil med majem 1991 in majem 1992 podpredsednik vlade, pristojen za gospodarstvo, Capuder je vodil kulturni resor, Janko pa pravosodnega.

Člani prve vlade so postali ministri, potem ko je junija 1991 začel veljati zakon o organizaciji in delovnem področju republiške uprave. Pred tem so bili republiški sekretarji. Prvo vlado po prvih večstrankarskih volitvah, takrat še v okviru nekdanje Jugoslavije, je leta 1990 oblikovala koalicija Demos oziroma predsednik vlade Peterle iz vrst Slovenskih krščanskih demokratov.

Ti so skupaj s Slovensko demokratično zvezo, Socialdemokratsko stranko Slovenije, Slovensko kmečko zvezo, Slovensko obrtniško stranko in Zelenimi Slovenije sestavljali koalicijo Demos pod vodstvom Jožeta Pučnika iz Socialdemokratske stranke Slovenije. Peterletovi vladi je bila 22. aprila 1992 izglasovana nezaupnica. 14. maja je bila potrjena prva vlada Janeza Drnovška iz stranke LDS.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...