Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

Srečali so se člani osamosvojitvene vlade

11.05.2019, 16:44 Andrej Šinko

V Ljubljani so se zbrali člani prve slovenske vlade, ki je bila imenovana 16. maja 1990. Njen takratni predsednik Lojze Peterle je dejal, da ga veseli, da se s srečanji spominjajo časov osamosvajanja. Prvo vlado je oblikovala koalicija Demos.

»Že leta se v dneh, ko poteka obletnica imenovanja prve slovenske vlade, srečujemo člani takratne vlade,« je pojasnil Peterle in izrazil zadovoljstvo, da so še vedno povezani in se spominjajo časov, ko se je Slovenija začela osamosvajati.

»Če Demosova vlada ne bi opravila svojega dela in prevzela ključnega operativnega bremena osamosvajanja, v Sloveniji danes ne bi potekala kampanja za evropske volitve,« je poudaril Peterle.

Sedem ministrov prve vlade je že pokojnih. Na današnjem srečanju pa so se poklonili spominu treh, ki so umrli v zadnjem letu, tako Andreju Ocvirku, Andreju Capudru in Lojzetu Janku. Ocvirk je bil med majem 1991 in majem 1992 podpredsednik vlade, pristojen za gospodarstvo, Capuder je vodil kulturni resor, Janko pa pravosodnega.

Člani prve vlade so postali ministri, potem ko je junija 1991 začel veljati zakon o organizaciji in delovnem področju republiške uprave. Pred tem so bili republiški sekretarji. Prvo vlado po prvih večstrankarskih volitvah, takrat še v okviru nekdanje Jugoslavije, je leta 1990 oblikovala koalicija Demos oziroma predsednik vlade Peterle iz vrst Slovenskih krščanskih demokratov.

Ti so skupaj s Slovensko demokratično zvezo, Socialdemokratsko stranko Slovenije, Slovensko kmečko zvezo, Slovensko obrtniško stranko in Zelenimi Slovenije sestavljali koalicijo Demos pod vodstvom Jožeta Pučnika iz Socialdemokratske stranke Slovenije. Peterletovi vladi je bila 22. aprila 1992 izglasovana nezaupnica. 14. maja je bila potrjena prva vlada Janeza Drnovška iz stranke LDS.

 

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...