Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko

SDS vložila interpelacijo zoper ministra Erjavca

10.05.2019, 16:10 Andrej Šinko

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca. Med drugim mu očitajo zlorabo vojaške obveščevalne službe, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje, je na novinarski konferenci povedal poslanec Žan Mahnič.

Poslanska skupina SDS je interpelacijo, ki jo je vložila brez sodelovanja drugih strank, napovedala že v začetku tedna. Očitke Erjavcu so po besedah poslanca SDS ter podpredsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mahniča strnili v štiri točke. Očitajo mu odgovornost za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitev zakonskih pooblasti zaradi zlorabe vojaške obveščevalne službe ter odgovornost za kršitev 45. člena v povezavi z 98. a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. členom zakona o službi v Slovenski vojski zaradi nezakonite razrešitve Škerbinca.

Ministru v SDS očitajo še odgovornost za prekoračitev pristojnosti, zavajanja, laganja poslancem in javnosti v primeru nočnega streljanja na Počku. Nazadnje mu očitajo še dejanja pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe, je pojasnil Mahnič.

Premier Šarec poročili ministra Erjavca ocenjuje kot ustrezni

Predsednik vlade Marjan Šarec je prejel poročilo ministra za obrambo Karla Erjavca o razrešitvi poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca ter ministrov odziv na sklepe parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kot so pojasnili v kabinetu premierja, je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja. Šarec je tako prepričan, »da bo minister znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije«, ki jo je proti njemu danes vložila SDS. Odločitev te stranke za interpelacijo ministra sicer sledi ugotovitvam parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je ugotovila, da je minister Erjavec ravnal nezakonito in zlorabil vojaško obveščevalno službo, ko je slednji naročil, naj preveri informacije, da naj bi Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Ermenčeve. Omenjena obveščevalna služba je zaslišala 25 vojakov.

Minister Erjavec je v minulih dneh že ocenil, da je interpelacija, ki jo je zoper njega danes vložila SDS, neutemeljena, prazna in brez pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja Slovenske vojske in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

Ukrepata tudi OVS in obrambno ministrstvo

Obveščevalno varnostna služba je medtem poslanca SDS Mahniča naznanila policiji, v prijavi pa mu očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Ministrstvo za obrambo pa je odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije, saj naj bi ta prešel mejo dovoljenega delovanja, ko je zahteval sklic nuje seje odbora za obrambo in vložitev interpelacije.

V SDS so sicer spomnili, da se je zaradi podobnega primera kot je Erjavčev pred časom z ministrskega položaja poslovil Janko Veber, ki je obveščevalno varnostni službi naročil analizo posledic prodaje Telekoma.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...