Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Pozeba (foto: Rok Mihevc)
Pozeba

FOTO: Nočni boj proti zmrzali

07.05.2019, 13:07 Rok Mihevc

Temperature po državi so ponoči močno padle in zbudili smo se v hladno majsko jutro. V strahu pred pozebo so sadjarji, vinogradniki in kmetje v svojih nasadih kurili, zato so imeli to noč kar precej dela.

Sadjarji upajo, da je bilo današnje hladno majsko jutro zadnje, ki je prineslo zmrzal v naše kraje in da so letos ledeni možje za teden dni prehiteli. Dolgoročne računske vremenske napovedi temu pritrjujejo, hkrati pa kažejo, da bo letošnji maj v Sloveniji bolj hladen od povprečja, imeli pa naj bi tudi več padavin.

Tudi v nasadih ameriških borovnic na Ljubljanskem barju so se temperature spustile pod ničlo, zato so pridelovalci v Borovnici stopili v boj proti mrazu. Načinov za to je kar nekaj, tu so se odločili za kurjenje senenih bal in smrekovih hlodov po vzoru t.i. švedske bakle. Poglejte si nekaj foto utrinkov.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Delo
Delo © Rok Mihevc

Pozeba
Pozeba © Rok Mihevc

Pozeba
Pozeba © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Pozeba
Pozeba © Rok Mihevc

 

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...