Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Pozeba (foto: Rok Mihevc)
Pozeba

FOTO: Nočni boj proti zmrzali

Kmetijstvo | 07.05.2019, 13:07 Rok Mihevc

Temperature po državi so ponoči močno padle in zbudili smo se v hladno majsko jutro. V strahu pred pozebo so sadjarji, vinogradniki in kmetje v svojih nasadih kurili, zato so imeli to noč kar precej dela.

Sadjarji upajo, da je bilo današnje hladno majsko jutro zadnje, ki je prineslo zmrzal v naše kraje in da so letos ledeni možje za teden dni prehiteli. Dolgoročne računske vremenske napovedi temu pritrjujejo, hkrati pa kažejo, da bo letošnji maj v Sloveniji bolj hladen od povprečja, imeli pa naj bi tudi več padavin.

Tudi v nasadih ameriških borovnic na Ljubljanskem barju so se temperature spustile pod ničlo, zato so pridelovalci v Borovnici stopili v boj proti mrazu. Načinov za to je kar nekaj, tu so se odločili za kurjenje senenih bal in smrekovih hlodov po vzoru t.i. švedske bakle. Poglejte si nekaj foto utrinkov.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Delo
Delo © Rok Mihevc

Pozeba
Pozeba © Rok Mihevc

Pozeba
Pozeba © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Pozeba
Pozeba © Rok Mihevc

 

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.