Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Papež z novinarji na letalu (foto: Vatican News)
Papež z novinarji na letalu

Evropa, kakršno so sanjali...

03.06.2019, 11:49 Marjana Debevec

»Molite za Evropo, da bi ji Gospod dal milost in bi znova postala takšna, kakršno so sanjali njeni ustanovitelji«, je sinoči novinarjem na letalu dejal papež Frančišek. Tudi sicer je bilo njegovo potovanje v Romunijo, ki letos predseduje Evropski uniji, v znamenju poklicanosti stare celine.

Papež je že večkrat dejal, da Evropa postaja starka in mogoče bi zato lahko kdo na tihem pomislil, da se bliža konec njene 70 letne zgodbe. »Treba se je vrniti k mistiki njenih ustanoviteljev. Evropa mora najti samo sebe in preseči meje. Vsak narod ima sicer svojo identiteto, ki jo mora varovati, vendar pa Evropa ne sme pustiti, da bi jo premagal pesimizem in ideologije, ki jo napadajo in skupinice, ki se v njej oblikujejo. Pomislimo, kako je bilo, ko je bila Evropa razdeljena in se učimo iz zgodovine. Ne vrnimo se nazaj«, je novinarjem na letalu dejal papež Frančišek.

Drug osrednji poudarek papeževega potovanja pa je bil dialog s pravoslavno Cerkvijo. Ekumenizem po njegovih besedah ne pomeni priti do konca neke tekme, ampak je pot, ki jo moramo skupaj prehoditi. Spomnil je tudi, da tisti, ki ubijajo kristjane, ne vprašajo, katere veroizpovedi so. Poleg ekumenizma krvi pa je izpostavil tudi ekumenizem dela za uboge in bolne ter skupno pot v bratstvu, ko drug drugemu podamo roko.

Papež se je v pogovoru z novinarji dotaknil tudi rane romunskega naroda, ki je izseljevanje zaradi težkih razmer. Družine se tako ločijo. »Ločiti se zato, da otrokom ne bi nič manjkalo, je dejanje ljubezni«, je dejal sveti oče, obenem pa obsodil svetovno politiko, ki vpliva na pomanjkanje v raznih državah. Mnoga podjetja so namreč v Romuniji zaprla svoje obrate in se preselila drugam. Ljudje pa so izgubili delo. »Svetovna nepravičnost je posledica pomanjkanja solidarnosti«, je dejal Frančišek. Romunija ima veliko število rojstev, nepravično pa je, da mladi ljudje ne dobijo zaposlitve, je zatrdil in zaželel, da bi se ta situacija, ki ni odvisna le od Romunije, ampak od svetovnega finančnega reda, rešila.

Na vprašanje, kako vidi papeža Benedikta XVI. pa je sveti oče dejal, da ga njegove besede vsakokrat okrepijo, saj začuti sok korenin, tradicije, kar mu pomaga iti naprej.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...