Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Papež z novinarji na letalu (foto: Vatican News)
Papež z novinarji na letalu

Evropa, kakršno so sanjali...

03.06.2019, 11:49 Marjana Debevec

»Molite za Evropo, da bi ji Gospod dal milost in bi znova postala takšna, kakršno so sanjali njeni ustanovitelji«, je sinoči novinarjem na letalu dejal papež Frančišek. Tudi sicer je bilo njegovo potovanje v Romunijo, ki letos predseduje Evropski uniji, v znamenju poklicanosti stare celine.

Papež je že večkrat dejal, da Evropa postaja starka in mogoče bi zato lahko kdo na tihem pomislil, da se bliža konec njene 70 letne zgodbe. »Treba se je vrniti k mistiki njenih ustanoviteljev. Evropa mora najti samo sebe in preseči meje. Vsak narod ima sicer svojo identiteto, ki jo mora varovati, vendar pa Evropa ne sme pustiti, da bi jo premagal pesimizem in ideologije, ki jo napadajo in skupinice, ki se v njej oblikujejo. Pomislimo, kako je bilo, ko je bila Evropa razdeljena in se učimo iz zgodovine. Ne vrnimo se nazaj«, je novinarjem na letalu dejal papež Frančišek.

Drug osrednji poudarek papeževega potovanja pa je bil dialog s pravoslavno Cerkvijo. Ekumenizem po njegovih besedah ne pomeni priti do konca neke tekme, ampak je pot, ki jo moramo skupaj prehoditi. Spomnil je tudi, da tisti, ki ubijajo kristjane, ne vprašajo, katere veroizpovedi so. Poleg ekumenizma krvi pa je izpostavil tudi ekumenizem dela za uboge in bolne ter skupno pot v bratstvu, ko drug drugemu podamo roko.

Papež se je v pogovoru z novinarji dotaknil tudi rane romunskega naroda, ki je izseljevanje zaradi težkih razmer. Družine se tako ločijo. »Ločiti se zato, da otrokom ne bi nič manjkalo, je dejanje ljubezni«, je dejal sveti oče, obenem pa obsodil svetovno politiko, ki vpliva na pomanjkanje v raznih državah. Mnoga podjetja so namreč v Romuniji zaprla svoje obrate in se preselila drugam. Ljudje pa so izgubili delo. »Svetovna nepravičnost je posledica pomanjkanja solidarnosti«, je dejal Frančišek. Romunija ima veliko število rojstev, nepravično pa je, da mladi ljudje ne dobijo zaposlitve, je zatrdil in zaželel, da bi se ta situacija, ki ni odvisna le od Romunije, ampak od svetovnega finančnega reda, rešila.

Na vprašanje, kako vidi papeža Benedikta XVI. pa je sveti oče dejal, da ga njegove besede vsakokrat okrepijo, saj začuti sok korenin, tradicije, kar mu pomaga iti naprej.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...