Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Družina (foto: Vatican News)
Družina

Lahko družina postane sveta?

25.05.2019, 07:10 Marjana Debevec

Znana je tema prihodnjega svetovnega srečanja družin, ki bo julija 2021 v Rimu. Udeleženci bodo razmišljali o družinski ljubezni, kot poklicanosti in poti k svetosti.

Vatikanski urad za laike, družino in življenje izpostavlja družinsko ljubezen kot poklicanost in pot svetosti, da bi razumeli globok in zveličaven pomen družinskih odnosov v vsakdanjem življenju. Ta pot svetosti v družini pa je po besedah Vilme Siter zelo zahtevna. »Se mi zdi, da je najprej v tem, da se odločim hoditi za Gospodom in da se ga trdno oklenem in da hodim z Njim. To pomeni, da vsak dan znova preživim z Njim z roko v roki: skozi vse težave, skozi vse, kar me doleti v družini, skozi vse tiste zavrnitve, razočaranja, bolezni in ne vem kaj vse, da hodim po tej poti z Jezusom v roki«.

Danes po besedah Danija Siterja ljubezni ne pojmujemo več pravilno, saj je postala tržno blago. Papež pa govori o tisti ljubezni, ki je sestavljena iz osebnih dejanj. »Zame je družinska ljubezen privolitev k Božji ljubezni in moja privolitev k temu, da želim dejavno sodelovati pri ustvarjanju ozračja ljubezni, da želim dejavno prispevati moj delež. Moj delež pa ni tisto, kar si jaz želim, pa po čemer hrepenim, ampak je tisto, kar osrečuje tebe«.

Duhovnik Rafko Klemenčič pa izpostavlja poklicanost vseh k svetosti, kar je poudaril že drugi vatikanski koncil. Še zmeraj namreč vlada prepričanje, da je svetost le za škofe, duhovnike in redovnike. »Mislim, da ta pot do svetovnega dneva družin bo res ena lepa pot, tudi na podlagi dokumenta Veselite in radujte se, ki je en zelo lep dokument, ga vsem priporočam v branje, z namenom, da bi nam svetost približal kot nekaj, kar je dosegljivo nam vsem«. Zato nas papež vabi, da njegovo spodbudo Radost ljubezni prebiramo v luči spodbude o svetosti Veselite in radujte se.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...