Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Družina (foto: Vatican News)
Družina

Lahko družina postane sveta?

25.05.2019, 07:10 Marjana Debevec

Znana je tema prihodnjega svetovnega srečanja družin, ki bo julija 2021 v Rimu. Udeleženci bodo razmišljali o družinski ljubezni, kot poklicanosti in poti k svetosti.

Vatikanski urad za laike, družino in življenje izpostavlja družinsko ljubezen kot poklicanost in pot svetosti, da bi razumeli globok in zveličaven pomen družinskih odnosov v vsakdanjem življenju. Ta pot svetosti v družini pa je po besedah Vilme Siter zelo zahtevna. »Se mi zdi, da je najprej v tem, da se odločim hoditi za Gospodom in da se ga trdno oklenem in da hodim z Njim. To pomeni, da vsak dan znova preživim z Njim z roko v roki: skozi vse težave, skozi vse, kar me doleti v družini, skozi vse tiste zavrnitve, razočaranja, bolezni in ne vem kaj vse, da hodim po tej poti z Jezusom v roki«.

Danes po besedah Danija Siterja ljubezni ne pojmujemo več pravilno, saj je postala tržno blago. Papež pa govori o tisti ljubezni, ki je sestavljena iz osebnih dejanj. »Zame je družinska ljubezen privolitev k Božji ljubezni in moja privolitev k temu, da želim dejavno sodelovati pri ustvarjanju ozračja ljubezni, da želim dejavno prispevati moj delež. Moj delež pa ni tisto, kar si jaz želim, pa po čemer hrepenim, ampak je tisto, kar osrečuje tebe«.

Duhovnik Rafko Klemenčič pa izpostavlja poklicanost vseh k svetosti, kar je poudaril že drugi vatikanski koncil. Še zmeraj namreč vlada prepričanje, da je svetost le za škofe, duhovnike in redovnike. »Mislim, da ta pot do svetovnega dneva družin bo res ena lepa pot, tudi na podlagi dokumenta Veselite in radujte se, ki je en zelo lep dokument, ga vsem priporočam v branje, z namenom, da bi nam svetost približal kot nekaj, kar je dosegljivo nam vsem«. Zato nas papež vabi, da njegovo spodbudo Radost ljubezni prebiramo v luči spodbude o svetosti Veselite in radujte se.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...