Marjan Bunič
Marko Zupan
Tanja Dominko

Žrtev spolne zlorabe: Nad cerkvenimi postopki sem razočarana.

20.05.2019, 14:00 Marta Jerebič

Civilna inciativa za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi v Sloveniji, Dovolj.je, je predstavila svoje dosedanje delo. Člani poudarjajo, da ne rušijo in ne blatijo Cerkve. Želijo si le, da bi bila Cerkev varen prostor za vse. A po treh mesecih delovanja ugotavljajo, da se stanje ni popravilo, ampak se je celo poslabšalo. Škofje z njimi ne želijo sodelovati, sklicujejo se samo na ekspertno skupino, ki pa je le posvetovalni organ. Edino škofje so odgovorni, poudarjajo. Z novinarji je danes svojo zgodbo delila ena izmed žrtev. Zanje bo v sklopu iniciative oktobra začela delovati skupina za pomoč.

Barbara Kompara o svoji izkušnji pravi: »Po zlorabi sem živela dvojno življenje. Na zunaj nenehen nasmeh na obrazu, navznoter bolečina in žalost.« Ko je zmogla spregovoriti, je bil civilni postopek že zastaran.

»Osebno sem se odločila, da podam cerkveno prijavo. Moj namen ni bil, se storilcu maščevati, ampak preprečiti nove žrtve. Po prijavi sem doživljala ponižanja in grožnje s strani storilca in njegovih privržencev.«

Po osmih letih je posredno izvedela, da se je postopek končal brez ukrepov za storilca. »Nad cerkvenimi postopki sem razočarana, še bolj pa me boli dejstvo, da storilec še vedno lahko prihaja v stik z mladoletnimi. Ker jih želim zaščititi, vam podajam njegovo ime. To je p. Pashal Jožef Prša.«

V svojem nagovoru je še pozvala, naj se žrtve obrnejo na iniciativo ali drugo osebo, s katero bodo lahko spregovorile o tem, kar so doživljale, pa čeprav je od tega minilo več desetletij.

Dve žrtvi sta na videoposnetku spregovorili s spremenjenim glasom, obe obtožujeta duhovnika Marjana Zupanca. Po navedbah iniciative naj bi bilo žrtev tega duhovnika, ki je bil vsaj štirikrat premeščen na drugo župnijo, veliko, zato želijo, da se opogumijo in se zadeve začnejo preiskovati.

Sicer pa so prejeli prijave zoper 15 različnih duhovnikov, 2 prijavi nista vsebovali imena in priimka storilca. Naznanila se nanašajo na 22 različnih žrtev.

Opozarjajo pa tudi, da škofje oziroma redovni predstojniki žrtve in iniciativo ignorirajo. »Kjer do srečanj pride, zaznavamo strah in nemoč za resno ukrepanje zoper storilce. To je nedopustno in tega ne moremo tolerirati. Kdor je na odgovornem mestu in ne zmore odločno ukrepati zoper storilca ter mu učinkovito onemogočiti stik z novimi potencialnimi žrtvami, naj raje odstopi,« je bil jasen član iniciative Igor Vovk.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...