Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Čebela (foto: Pixabay)
Čebela

Čebele so kot življenje – prinašajo med, pa tudi pičijo

| 20.05.2019, 13:13 Rok Mihevc

Čebele so v teh dneh znova v ospredju, danes je namreč njihov svetovni dan, za razglasitev katerega je zaslužna Slovenija. Namenjen je osveščanju svetovne javnosti o pomenu te živali in ostalih opraševalcev, pa tudi opozorilom, s kakšnimi ovirami se čebelarji srečujejo.

Od opraševanja je odvisna vsaka tretja žlica hrane, čebelji pridelki so bogat vir hranil, čebele povečujejo kmetijsko pridelavo, ohranjajo biotsko raznovrstnost in so pomemben vir prihodka za kmete.

Letošnja rdeča nit praznovanja svetovnega dne je opolnomočenje žensk skozi čebelarstvo, zato smo čebelarko Marjetko Rot iz Čebelarskega društva Borovnica povprašali, kaj njej pomeni ta dejavnost. »O čebelah sem veliko lepega slišala že doma od svoje mame in takrat se mi je ta drobcena živalca zdela nekaj posebnega, čeprav sem se bala njenih pikov. Sem pa do čebel čutila vedno veliko spoštovanje. S samim čebelarstvom se je začel ukvarjati sin Ambrož, ko je obiskoval čebelarski krožek v šoli. Takrat sem se prvič srečala s to dejavnostjo in ugotovila, da je potrebno ogromno znanja in izkušenj pri tem delu. Poleg dela mi pomeni tudi sprostitev, posebno ko gledam čebelice, ko izletavajo iz svojih panjev in se s cvetnim prahom vračajo v panj in to je pravi balzam za dušo in tudi oči."

Marjetka Rot
Marjetka Rot © Osebni arhiv
Priznava, da je žensk v tej dejavnosti malo, a zadnja leta vse več. »Morda je to še dediščina preteklosti, ko je to veljalo bolj za moško opravilo, zlasti na kmetijah. Mogoče pa tudi obremenitev žensk službo, družino, gospodinjstvom ne dopušča, da bi se ukvarjale pri teh opravilih. Po drugi strani menim, da je veliko žensk, ki možem čebelarjem pomagajo pri njihovem delu, pri manjših opravilih, tako da so mogoče nekje bolj skrite za svojimi čebelarskimi možmi.«

In s kakšnimi težavami se srečujejo čebelarji v vsakdanji praksi danes? »Zagotovo je največja težava varoa, njeno zdravljenje, zatiranje in nabava teh zdravil. Včasih ne veš, za katero zdravilo bi se odločil, s tem je povezan tudi velik strošek. Težava so tudi škropiva z raznoraznimi pripravki, ki so čebelam neprijazni. Na čebelarskem dnevu je bilo omenjeno, kako bodo zatirali zelenje ob železnici in avtocesti, lahko se naredi velika katastrofa, če se ne dela prav s temi stvarmi.«

Čebelarji pozivajo k uresničitvi ukrepov

Ob letošnji drugi obeležitvi svetovnega dne čebel Čebelarska zveza Slovenije sicer opozarja, da je v minulem letu bilo izpolnjenih premalo zavez, ki jih je vlada sprejela pred letom dni. Zato med drugim pozivajo, da država na evropski ravni zahteva jasno označevanje izvora medu, da za zdravila za čebele uvede znižano stopnjo davka na dodano vrednost, da čebelarjem vrne del trošarine za gorivo, ki ga porabijo za čebelarsko dejavnost, da se čim prej sprejme poklicni standard za apiterapijo, da se podpre izvedbo zavarovanj v čebelarstvu in da se male obsege predelave čebeljih pridelkov pravično davčno obravnava.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.