Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Papež, redovnice (foto: vaticannews.va)
Papež, redovnice

Članica komisije o ženskem diakonatu: Papež želi široko razpravo

17.05.2019, 14:34 Marta Jerebič

Papeževe besede o ženskem diakonatu še naprej odmevajo. Frančišek je v nedavnem pogovoru z vrhovnimi predstojnicami ženskih redov dejal, da ne more izdati odloka o ženskem diakonatu kot zakramentu, če za to ni teološko-zgodovinske osnove. Nekateri so to sprejeli z razočaranjem. Kot je znano, je papež sklepe komisije, ki se je tri leta ukvarja s tem vprašanjem, predal predsednici Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic, čeprav so se člani komisije strinjali zgolj v nekaj točkah.

Če so se na papeževe besede mnogi, tudi redovnice, odzvali z razočaranjem, članica komisije, ameriška profesorica Phyllis Zagano, pravi, da ostaja mirna. Meni, da papež želi razširiti razpravo tudi na škofe, zato po poročanju portala Vatican Insider pričakuje, da bo prišlo do široke formalne in neformalne razprave.

Zaganova je velika strokovnjakinja za obravnavano temo, naklonjena ženskemu diakonatu, vendar pa v vseh treh letih dela komisije o tem ni dajala intervjujev. Zato je tudi presenečena, da je javno predal poročilo predsednici Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic. Iz papeževih besed pa razume, da morajo člani komisije nadaljevati raziskovanje te teme in razprave.

V pogovoru z novinarji je še povedala, da je v treh letih med svojim bivanjem v Domu svete Marte srečala škofe in kardinale, ki bi nasprotovali diakonskemu posvečenju žensk, medtem ko številni škofje Osrednje in Južne Amerike, pa tudi Severne Amerike, s tem ne bi imeli težav. O vprašanju bodo zagotovo razpravljali na oktobrski škofovski sinodi za Amazonijo. Zaganova si sicer ne predstavlja, da bi lahko bila sprejeta odločitev, ki ne bi veljala za vesoljno Cerkev.

Nekateri strokovnjaki medtem opozarjajo, da bi se z zakramentalno obliko diakonskega posvečenja žensk odprla Pandorina skrinjica. Diakonsko posvečenje je namreč prva stopnja duhovniškega posvečenja. Zato je to bistveno bolj zapleteno vprašanje, kot se zdi na prvi pogled.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Evropska zastava (photo: Pixabay) Evropska zastava (photo: Pixabay)

Dan Evrope - Kako naprej?

Dan Evrope je za vsakega državljana stare celine velik praznik, čeprav ga zadnja leta doživljamo z grenkim priokusom. Zdi se, da je stara celina, ki se je po drugi svetovni vojni začela povezovati ...

Papež v nagovoru (photo: Vatican Media) Papež v nagovoru (photo: Vatican Media)

Kdor ljubi denar, ne ljubi kot Jezus

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes zbralo veliko romarjev, močna zasedba je prišla iz Kolumbije in iz številnih zastav svoje dežele izoblikovala pravo pisano polje. Besede papeža Frančiška, ...