Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Papež, redovnice (foto: vaticannews.va)
Papež, redovnice

Članica komisije o ženskem diakonatu: Papež želi široko razpravo

17.05.2019, 14:34 Marta Jerebič

Papeževe besede o ženskem diakonatu še naprej odmevajo. Frančišek je v nedavnem pogovoru z vrhovnimi predstojnicami ženskih redov dejal, da ne more izdati odloka o ženskem diakonatu kot zakramentu, če za to ni teološko-zgodovinske osnove. Nekateri so to sprejeli z razočaranjem. Kot je znano, je papež sklepe komisije, ki se je tri leta ukvarja s tem vprašanjem, predal predsednici Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic, čeprav so se člani komisije strinjali zgolj v nekaj točkah.

Če so se na papeževe besede mnogi, tudi redovnice, odzvali z razočaranjem, članica komisije, ameriška profesorica Phyllis Zagano, pravi, da ostaja mirna. Meni, da papež želi razširiti razpravo tudi na škofe, zato po poročanju portala Vatican Insider pričakuje, da bo prišlo do široke formalne in neformalne razprave.

Zaganova je velika strokovnjakinja za obravnavano temo, naklonjena ženskemu diakonatu, vendar pa v vseh treh letih dela komisije o tem ni dajala intervjujev. Zato je tudi presenečena, da je javno predal poročilo predsednici Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic. Iz papeževih besed pa razume, da morajo člani komisije nadaljevati raziskovanje te teme in razprave.

V pogovoru z novinarji je še povedala, da je v treh letih med svojim bivanjem v Domu svete Marte srečala škofe in kardinale, ki bi nasprotovali diakonskemu posvečenju žensk, medtem ko številni škofje Osrednje in Južne Amerike, pa tudi Severne Amerike, s tem ne bi imeli težav. O vprašanju bodo zagotovo razpravljali na oktobrski škofovski sinodi za Amazonijo. Zaganova si sicer ne predstavlja, da bi lahko bila sprejeta odločitev, ki ne bi veljala za vesoljno Cerkev.

Nekateri strokovnjaki medtem opozarjajo, da bi se z zakramentalno obliko diakonskega posvečenja žensk odprla Pandorina skrinjica. Diakonsko posvečenje je namreč prva stopnja duhovniškega posvečenja. Zato je to bistveno bolj zapleteno vprašanje, kot se zdi na prvi pogled.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...