Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež, redovnice (foto: vaticannews.va)
Papež, redovnice

Članica komisije o ženskem diakonatu: Papež želi široko razpravo

Cerkev po svetu | 17.05.2019, 14:34 Marta Jerebič

Papeževe besede o ženskem diakonatu še naprej odmevajo. Frančišek je v nedavnem pogovoru z vrhovnimi predstojnicami ženskih redov dejal, da ne more izdati odloka o ženskem diakonatu kot zakramentu, če za to ni teološko-zgodovinske osnove. Nekateri so to sprejeli z razočaranjem. Kot je znano, je papež sklepe komisije, ki se je tri leta ukvarja s tem vprašanjem, predal predsednici Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic, čeprav so se člani komisije strinjali zgolj v nekaj točkah.

Če so se na papeževe besede mnogi, tudi redovnice, odzvali z razočaranjem, članica komisije, ameriška profesorica Phyllis Zagano, pravi, da ostaja mirna. Meni, da papež želi razširiti razpravo tudi na škofe, zato po poročanju portala Vatican Insider pričakuje, da bo prišlo do široke formalne in neformalne razprave.

Zaganova je velika strokovnjakinja za obravnavano temo, naklonjena ženskemu diakonatu, vendar pa v vseh treh letih dela komisije o tem ni dajala intervjujev. Zato je tudi presenečena, da je javno predal poročilo predsednici Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic. Iz papeževih besed pa razume, da morajo člani komisije nadaljevati raziskovanje te teme in razprave.

V pogovoru z novinarji je še povedala, da je v treh letih med svojim bivanjem v Domu svete Marte srečala škofe in kardinale, ki bi nasprotovali diakonskemu posvečenju žensk, medtem ko številni škofje Osrednje in Južne Amerike, pa tudi Severne Amerike, s tem ne bi imeli težav. O vprašanju bodo zagotovo razpravljali na oktobrski škofovski sinodi za Amazonijo. Zaganova si sicer ne predstavlja, da bi lahko bila sprejeta odločitev, ki ne bi veljala za vesoljno Cerkev.

Nekateri strokovnjaki medtem opozarjajo, da bi se z zakramentalno obliko diakonskega posvečenja žensk odprla Pandorina skrinjica. Diakonsko posvečenje je namreč prva stopnja duhovniškega posvečenja. Zato je to bistveno bolj zapleteno vprašanje, kot se zdi na prvi pogled.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...