Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slavljenje - Ritem srca (foto: Rok Mihevc)
Slavljenje - Ritem srca

Peli in igrali bodo...

Radijski misijon | 06.04.2019, 07:22 Rok Mihevc

Sodobna krščanska glasba je v zadnjih letih dobila pomembno težo pri bogoslužjih. V njej so pomembna predvsem globoka sporočilna besedila, ki povzdigujejo Boga. Tudi zato smo v letošnjem Radijskem misijonu, ki nosi naslov »Cerkev je mlada«, izbrali nekaj skupin, ki bodo pri svetih mašah v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja nagovarjali s svojimi pesmimi.

Ponedeljek: Alfa in Omega

...sodeluje pri t.i. Life teen mašah, ki privlačijo s svojo drugačnostjo predvsem mlade. „Od ustanovitve skupine je že 16 let. Vsako soboto smo prepevali v cerkvi za mlade, nato smo nadaljevali s snemanjem zgoščenke in se družili v jazz sacralu. Moji nekdanji dijaki, tudi magistri jazza in profesionalni glasbeniki, smo skupaj in ustvarjamo,“ je na koncertu v živo pred leti povedala Nada Žgur.

 

Torek: Tvoj glas

...ima temelje v župnija Dravlje kjer so že prej vsak na svoj način glasbeno sodelovali. Izkušnje z zborovskim petjem so jim dale vsem veselje do večglasnega petja, izbor akustičnih inštrumentov pa je svojevrsten značaj skupine. V nekaj letih so skupaj raziskali kar nekaj koncev Slovenije, pa tudi različne glasbene zvrsti - duhovno ritmična glasba, jazz, šanson... So tudi trikratni zmagovalci festivala Ritem Duha.

Sreda: Mladost Pesem Prijateljstvo

... s kratico MPP, je katoliški študentski pevski zbor, ki deluje v Ljubljani v Župniji Ljubljana - Marijino oznanjenje na Tromostovju pri bratih frančiškanih. Zbor šteje okoli 75 aktivnih članov, ki prihajajo iz vseh regij Slovenije. Zbor je tekom svojega obstoja postal nepogrešljivi člen študentskih maš, ki so vsako sredo zvečer. Njegovo orodje za slavljenje in oznanjevanje evangelija je pesem, prijateljstvo med člani zbora pa presegajo samostanske zidove, kar potrjuje pomen imena Mladost-Pesem-Prijateljstvo.

Četrtek: Stična bend

...glasbena zasedba, katere glavno poslanstvo je soustvarjanje vsakoletnega festivala Stične mladih, slišite pa jih lahko tudi na mašah, adoracijah in ostalih dogodkih. “Nismo bend za igranje enkrat na leto. Igramo tudi po drugih krajih. Radi bi ponesli krščansko glasbo po župnijah, mladi se znajo zabavati,” so povedali za spletni portal Aleteia.si.

Petek: Glasbena skupina SPES

...je skupina mladih glasbenikov z Notranjske in Prlekije, ki jih poleg družinskih in prijateljskih vezi združuje tudi glasba. Izvajajo širok repertoar, zlasti sodobne krščanske glasbe, med njimi tudi avtorske. Preko avtorskih pesmi stremijo k pristnemu izražanju krščanskih vrednot. Ime SPES v latinščini pomeni upanje, ki ga je potrebno ohranjati v vsakem trenutku življenja in ga živeti v polnosti. Saj kot beremo v Sv. pismu: "Oklepajmo se neomajne izpovedi upanja, ker je On, ki je dal obljubo, zvest." (Heb 10)

 

Viri: aleteia.si, wikipedia.si, donbosko.si


PREBERITE ŠE:

Radijski misijon
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.