Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Slavljenje - Ritem srca (foto: Rok Mihevc)
Slavljenje - Ritem srca

Peli in igrali bodo...

06.04.2019, 07:22 Rok Mihevc

Sodobna krščanska glasba je v zadnjih letih dobila pomembno težo pri bogoslužjih. V njej so pomembna predvsem globoka sporočilna besedila, ki povzdigujejo Boga. Tudi zato smo v letošnjem Radijskem misijonu, ki nosi naslov »Cerkev je mlada«, izbrali nekaj skupin, ki bodo pri svetih mašah v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja nagovarjali s svojimi pesmimi.

Ponedeljek: Alfa in Omega

...sodeluje pri t.i. Life teen mašah, ki privlačijo s svojo drugačnostjo predvsem mlade. „Od ustanovitve skupine je že 16 let. Vsako soboto smo prepevali v cerkvi za mlade, nato smo nadaljevali s snemanjem zgoščenke in se družili v jazz sacralu. Moji nekdanji dijaki, tudi magistri jazza in profesionalni glasbeniki, smo skupaj in ustvarjamo,“ je na koncertu v živo pred leti povedala Nada Žgur.

 

Torek: Tvoj glas

...ima temelje v župnija Dravlje kjer so že prej vsak na svoj način glasbeno sodelovali. Izkušnje z zborovskim petjem so jim dale vsem veselje do večglasnega petja, izbor akustičnih inštrumentov pa je svojevrsten značaj skupine. V nekaj letih so skupaj raziskali kar nekaj koncev Slovenije, pa tudi različne glasbene zvrsti - duhovno ritmična glasba, jazz, šanson... So tudi trikratni zmagovalci festivala Ritem Duha.

Sreda: Mladost Pesem Prijateljstvo

... s kratico MPP, je katoliški študentski pevski zbor, ki deluje v Ljubljani v Župniji Ljubljana - Marijino oznanjenje na Tromostovju pri bratih frančiškanih. Zbor šteje okoli 75 aktivnih članov, ki prihajajo iz vseh regij Slovenije. Zbor je tekom svojega obstoja postal nepogrešljivi člen študentskih maš, ki so vsako sredo zvečer. Njegovo orodje za slavljenje in oznanjevanje evangelija je pesem, prijateljstvo med člani zbora pa presegajo samostanske zidove, kar potrjuje pomen imena Mladost-Pesem-Prijateljstvo.

Četrtek: Stična bend

...glasbena zasedba, katere glavno poslanstvo je soustvarjanje vsakoletnega festivala Stične mladih, slišite pa jih lahko tudi na mašah, adoracijah in ostalih dogodkih. “Nismo bend za igranje enkrat na leto. Igramo tudi po drugih krajih. Radi bi ponesli krščansko glasbo po župnijah, mladi se znajo zabavati,” so povedali za spletni portal Aleteia.si.

Petek: Glasbena skupina SPES

...je skupina mladih glasbenikov z Notranjske in Prlekije, ki jih poleg družinskih in prijateljskih vezi združuje tudi glasba. Izvajajo širok repertoar, zlasti sodobne krščanske glasbe, med njimi tudi avtorske. Preko avtorskih pesmi stremijo k pristnemu izražanju krščanskih vrednot. Ime SPES v latinščini pomeni upanje, ki ga je potrebno ohranjati v vsakem trenutku življenja in ga živeti v polnosti. Saj kot beremo v Sv. pismu: "Oklepajmo se neomajne izpovedi upanja, ker je On, ki je dal obljubo, zvest." (Heb 10)

 

Viri: aleteia.si, wikipedia.si, donbosko.si


PREBERITE ŠE:

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...