Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Slavljenje - Ritem srca (foto: Rok Mihevc)
Slavljenje - Ritem srca

Peli in igrali bodo...

06.04.2019, 07:22 Rok Mihevc

Sodobna krščanska glasba je v zadnjih letih dobila pomembno težo pri bogoslužjih. V njej so pomembna predvsem globoka sporočilna besedila, ki povzdigujejo Boga. Tudi zato smo v letošnjem Radijskem misijonu, ki nosi naslov »Cerkev je mlada«, izbrali nekaj skupin, ki bodo pri svetih mašah v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja nagovarjali s svojimi pesmimi.

Ponedeljek: Alfa in Omega

...sodeluje pri t.i. Life teen mašah, ki privlačijo s svojo drugačnostjo predvsem mlade. „Od ustanovitve skupine je že 16 let. Vsako soboto smo prepevali v cerkvi za mlade, nato smo nadaljevali s snemanjem zgoščenke in se družili v jazz sacralu. Moji nekdanji dijaki, tudi magistri jazza in profesionalni glasbeniki, smo skupaj in ustvarjamo,“ je na koncertu v živo pred leti povedala Nada Žgur.

 

Torek: Tvoj glas

...ima temelje v župnija Dravlje kjer so že prej vsak na svoj način glasbeno sodelovali. Izkušnje z zborovskim petjem so jim dale vsem veselje do večglasnega petja, izbor akustičnih inštrumentov pa je svojevrsten značaj skupine. V nekaj letih so skupaj raziskali kar nekaj koncev Slovenije, pa tudi različne glasbene zvrsti - duhovno ritmična glasba, jazz, šanson... So tudi trikratni zmagovalci festivala Ritem Duha.

Sreda: Mladost Pesem Prijateljstvo

... s kratico MPP, je katoliški študentski pevski zbor, ki deluje v Ljubljani v Župniji Ljubljana - Marijino oznanjenje na Tromostovju pri bratih frančiškanih. Zbor šteje okoli 75 aktivnih članov, ki prihajajo iz vseh regij Slovenije. Zbor je tekom svojega obstoja postal nepogrešljivi člen študentskih maš, ki so vsako sredo zvečer. Njegovo orodje za slavljenje in oznanjevanje evangelija je pesem, prijateljstvo med člani zbora pa presegajo samostanske zidove, kar potrjuje pomen imena Mladost-Pesem-Prijateljstvo.

Četrtek: Stična bend

...glasbena zasedba, katere glavno poslanstvo je soustvarjanje vsakoletnega festivala Stične mladih, slišite pa jih lahko tudi na mašah, adoracijah in ostalih dogodkih. “Nismo bend za igranje enkrat na leto. Igramo tudi po drugih krajih. Radi bi ponesli krščansko glasbo po župnijah, mladi se znajo zabavati,” so povedali za spletni portal Aleteia.si.

Petek: Glasbena skupina SPES

...je skupina mladih glasbenikov z Notranjske in Prlekije, ki jih poleg družinskih in prijateljskih vezi združuje tudi glasba. Izvajajo širok repertoar, zlasti sodobne krščanske glasbe, med njimi tudi avtorske. Preko avtorskih pesmi stremijo k pristnemu izražanju krščanskih vrednot. Ime SPES v latinščini pomeni upanje, ki ga je potrebno ohranjati v vsakem trenutku življenja in ga živeti v polnosti. Saj kot beremo v Sv. pismu: "Oklepajmo se neomajne izpovedi upanja, ker je On, ki je dal obljubo, zvest." (Heb 10)

 

Viri: aleteia.si, wikipedia.si, donbosko.si


PREBERITE ŠE:

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...