Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu (foto: Google Street View)
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu

Velika noč v Montrealu

30.04.2019, 14:23 Matjaž Merljak

Naj besede prehajajo v dejanja in življenje, je rojakom ob veliki noči zaželel Franc Letonja, župnik slovenske župnije sv. Vladimirja. V duhovni pripravi jih je obiskal dr. Ivan Štuhec, postni čas pa je zaznamovala odločitev vlade glede nošenja verskih simbolov.

Franc Letonja v oddaji Slovencem po svetu in domovini

Na liturgičnem področju nas je zaznamovala pepelnična sreda. Božja beseda in tudi Cerkev sta nas povabila na pot poživljanja vere, da bi s pravo hvaležnostjo in poživljeno vero obhajali velikonočne praznike.

Zunanje zaznamovanje pa je bil razglas vlade province Quebec: novi zakon, ki bo prepovedal javnim in državnim uslužbencem na službenem mestu imeti na sebi kakršnokoli versko znamenje. Ta zakon je sedaj v debatnem postopku.

V povezavi s predlogom tega zakona je bila narejena odločitev tako v provincilni vladi kot v upravi mesta Montreal, da se iz sejnih dvoran odstrani križ. – Leta 1937 so se mestni svetniki v Montrealu odločili, da postavijo križ v sejno dvorano, da bi jih spomnil na zgodovino in korenine. Raziskovalec Maisonneuve je namreč leta 1643 na hribu, nad mestom, postavil križ v znamenje zahvale, da je njegova ekspedicija srečno priplula iz Francije.

Poseben odmev v javnem življenju pa je imel požar stolnice Notre Dame v Parizu. – Montrealski nadškof Christian Lépine je med krizmeno mašo na veliko sredo zvečer omenil, da je ta požar povzročil žalost in vtisnil rano v zgodovino Quebeca. Prvo naselbimo, kjer je danes mesto Montreal, so poimenovali Ville Marie, in tudi prvo cerkev v tem kraju so poimenovali Notre Dame, v spomin na pariško Notre Dame. Naj nebeška Mati blaži in zdravi rane človeštva!

Velika noč v Montrealu
Velika noč v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu
Duhovna priprava na veliko noč

Duhovno obnovo, v dnevih pred in na 5. postno nedeljo, je vodil g. Ivan Štuhec. V nagovorih je ob božji besedi postnega časa spregovoril o trpljenju, krivicah in preizkušnjah, ki jih na različne načine prepoznamo v našem vsakdanjem življenju. Spodbudil nas je k poslušanju in premišljevanju božje besede, da bi zaživeli bolj polno krščansko življenje.

Obhajanje cvetne nedelje

Na cvetno nedeljo smo imeli blagoslov butaric in branje trpljenja. Blagoslov butaric je bil pri obeh mašah v cerkvi, ker druge možnosti nimamo. Obisk pri mašah je bil številnejši to nedeljo.

Obredi velikega tedna

Na veliki četrtek zvečer smo obhajali spomin zadnje večerje. Pri nas ni v navadi umivanje nog. Smo pa po odkrivanju oltarja ostali še nekaj časa v cerkvi z Jezusom, molili smo tudi križev pot.

Na veliki petek smo ob treh popoldan obhajali spomin Jezusovega trpljenja in smrti na križu ter častili križ, križanega Gospoda. Veliki petek je postal že navaden delaven dan v Quebeku, kljub temu se je slovesnosti v cerkvi udeležilo lepo število župljanov, tudi mladih.

Božjega groba nimamo, tako je bil sobotni dopoldan miren. Popoldan je bil blagoslov velikonočnih jedil. Za blagoslov jedil se je cerkev napolnila, saj pride veliko mladih družin z otroki.

Zvečer ob 6.30 smo se v lepem številu zbrali k velikonočni vigiliji. Blagoslov ognja, prižiganje in prinašanje velikonočne sveče ter velikonočna hvalnica so nas uvedli v poslušanje Božje besede, da smo tako z večjo zavestjo obnovili krstne obljube. S poživljeno vero ins petjem aleluje smo nato s sveto mašno daritvijo pozdravili in počastili Vstalega Gospoda.

Blagoslov velikonočnih jedi v Montralu
Blagoslov velikonočnih jedi v Montralu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Praznovanje velike noči

Vstajenjske procesije tudi nimamo. V mestu bi jo težje izpeljali. Na veliko noč so verniki pri obeh mašah napolnili cerkev. Kako prijeten občutek je v napolnjeni cerkvi in navdušenem prepevanju množice!

Hvaležni Bogu in veseli, da smo obhajali veliko noč, smo si zaželeli veselje in božji blagoslov.

Župljanom sem zaželel praznike z besedami pesmi: Zapoj veselo, o Kristjan, veselja tvojega je dan… Torej, da bi besede prehajale v dejanja in življenje, sem jih povabil, naj prihajajo ob nedeljah na srečanje z Vstalim Gospodom, ki nas osrečuje. To želim tudi vsem poslušalkam in poslušalcem Radia Ognjišče.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...