Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovesna sveta maša v Odrancih (foto: Škofija Murska sobota)
Slovesna sveta maša v Odrancih

Kozarjeva skrivnost v ljubečem odnosu do Boga

Slovenija | 29.04.2019, 09:30 Marjana Debevec

V Odrancih so včeraj pripravili slovesnost ob 20. obletnici smrti nekdanjega odranskega župnika Božjega služabnika Alojzija Kozarja, za katerega je pred nekaj leti stekel za beatifikacijo. Slovesnost je vodil kardinal Franc Rode.

V pridigi je kardinal spregovoril o Božjem služabniku Alojziju Kozarju. Nanizal je mejnike njegovega življenja in njegove kreposti, ki nas še danes nagovarjajo in vabijo k lepemu, vrednemu življenju. »Lojze Kozar je izredno pestra, obdarovana, zanimiva osebnost. Vendar njegovo notranje jedro, tisto, kjer je najbolj on, njegova zadnja skrivnost je v njegovem ljubečem odnosu do Boga

Pri sveti maši so s petjem sodelovali pevci zbora Neuničljivo upanje pod vodstvom Nuše Zadravec in pevk Mladinskega zbora pod vodstvom Helene Vrbnjak. Sodelovale so tudi instrumentalistke. Prošnje so izrekli učenci 6. razreda.

Ob koncu svete maše je postulatorka Klavdija Dominku izrekla zahvalo kardinalu, člani ŽPS in Kozarjevega odbora pa so odličnemu gostu izročili spominska darila: Zbrana dela Lojzeta Kozarja, Kozarjevo srebrnino, liker iz zelišč Srebrnega brega, in Odranski srebrnik, spominski medaljon s podobo odranske cerkve.

Župnik je dodal zahvalo postulatorki Klavdiji Dominko, ki z veliko zavzetostjo vodi škofijski postopek za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja, član ŽPS in KO pa ji je izročil faksimile prvega dela dnevnika Božjega služabnika. Nato so vsi zbrani zapeli ljudsko pesem Prelepo ravno je polje, ki je himna Kozarjevega leta in Kozarjevih prireditev.

Molitev na grobu Božjega služabnika Alojzija Kozarja
Molitev na grobu Božjega služabnika Alojzija Kozarja © Škofija Murska sobota

Po blagoslovu se je slovesnost nadaljevala ob grobu Božjega služabnika, kamor so otroci ponesli dvajset rož, člani ŽPS in KO pa dvajset sveč kot znamenje hvaležnosti Bogu za luč, ki nam sije po Božjem služabniku. Ob grobu je zadonela misijonska himna V nebo, nato pa so se vsi zbrani združili v zaupni molitvi za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja.

Sklepni del slovesnosti se je odvil na drugi strani cerkve, kjer so pripravili »kardinalov kotiček«, spominsko znamenje, v katerega so vklesane besede: »Stati inu obstati – obisk kardinala Franca Rodeta v Župniji Odranci, 28. 4. 2019 ob 20. obletnici smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja.« Kardinal je blagoslovil znamenje ter zasadil dren, ki bo lepšal kardinalov kotiček kot kraj premisleka in počitka, spodbude in moči, da bo sleherni lahko v dobrem stal in obstal.

Grob Alojzija Kozarja
Grob Alojzija Kozarja © Škofija Murska sobota

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...