Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: p. Ivan Rampre)
Nadškof Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl: Župnij ne nameravamo ukinjati

21.04.2019, 15:00 Petra Stopar

V oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji smo na veliko noč gostili mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla, ki je govoril o aktualnem dogajanju v nadškofiji in Cerkvi na Slovenskem. Med drugim se je zahvalil vsem župnijam in vernikom, ki so s svojimi donacijami pristopili k reševanju Zavoda Antona Martina Slomška.

»Nadškofija je še vedno v procesu izvajanja sporazuma z upniki, stvar gre naprej, nadškofija pa kljub kadrovskim in finančnim omejitvam opravlja svoje poslanstvo nemoteno,« je povedal naš tokratni sogovornik. Veliko pomeni to, da se dejanja uresničujejo tudi iz zastonjskosti, ljubezni in vere.

Posebna pozornost mladim

Osnovna naloga novoustanovljenega urada za mlade je po nadškofovih besedah usklajevanje in povezovanje na področju mladinske pastorale. »Mnogo dobrega se dogaja na tem področju, ampak dostikrat ne vemo drug za drugega ali pa se stvari podvajajo ali prekrivajo,« je pojasnil in napovedal urejanje posebnega koledarja dogodkov in prireditev.

Sicer pa bo naslednje pastoralno leto Cerkev več pozornosti posvetila birmancem, leto 2020/2021 pa mladim. Nadškof si želi, da bi bil to čas priprav tudi na svetovno srečanje mladih v Lizboni, ki bo v poletju 2022. Njegova želja je tudi, da se srečanja na Portugalskem udeleži čim več slovenske mladine.

Pomanjkanje duhovnikov iz leta v leto bolj pereče

V Mariboru so ustanovili posebno skupino za iskanje rešitev na tem področju. »Ena stvar je gotova, župnij nimamo namena ukinjati. Iščemo način, kako bi župnija živela, kljub temu, da nima stalnega duhovnika, ampak da ima skrbnika, nekoga, ki je odgovoren in je vezni člen med duhovnikom in to župnijo. Mi tudi ne govorimo več o soupravljanju, ampak bolj o družini župnij,« je poudaril mariborski metropolit, ki je zelo pozitivno ocenil nedavne vizitacije. Na njih je bil vesel pogovorov o skupnih težavah in skupnih priložnostih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...