Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: p. Ivan Rampre)
Nadškof Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl: Župnij ne nameravamo ukinjati

21.04.2019, 15:00 Petra Stopar

V oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji smo na veliko noč gostili mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla, ki je govoril o aktualnem dogajanju v nadškofiji in Cerkvi na Slovenskem. Med drugim se je zahvalil vsem župnijam in vernikom, ki so s svojimi donacijami pristopili k reševanju Zavoda Antona Martina Slomška.

»Nadškofija je še vedno v procesu izvajanja sporazuma z upniki, stvar gre naprej, nadškofija pa kljub kadrovskim in finančnim omejitvam opravlja svoje poslanstvo nemoteno,« je povedal naš tokratni sogovornik. Veliko pomeni to, da se dejanja uresničujejo tudi iz zastonjskosti, ljubezni in vere.

Posebna pozornost mladim

Osnovna naloga novoustanovljenega urada za mlade je po nadškofovih besedah usklajevanje in povezovanje na področju mladinske pastorale. »Mnogo dobrega se dogaja na tem področju, ampak dostikrat ne vemo drug za drugega ali pa se stvari podvajajo ali prekrivajo,« je pojasnil in napovedal urejanje posebnega koledarja dogodkov in prireditev.

Sicer pa bo naslednje pastoralno leto Cerkev več pozornosti posvetila birmancem, leto 2020/2021 pa mladim. Nadškof si želi, da bi bil to čas priprav tudi na svetovno srečanje mladih v Lizboni, ki bo v poletju 2022. Njegova želja je tudi, da se srečanja na Portugalskem udeleži čim več slovenske mladine.

Pomanjkanje duhovnikov iz leta v leto bolj pereče

V Mariboru so ustanovili posebno skupino za iskanje rešitev na tem področju. »Ena stvar je gotova, župnij nimamo namena ukinjati. Iščemo način, kako bi župnija živela, kljub temu, da nima stalnega duhovnika, ampak da ima skrbnika, nekoga, ki je odgovoren in je vezni člen med duhovnikom in to župnijo. Mi tudi ne govorimo več o soupravljanju, ampak bolj o družini župnij,« je poudaril mariborski metropolit, ki je zelo pozitivno ocenil nedavne vizitacije. Na njih je bil vesel pogovorov o skupnih težavah in skupnih priložnostih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...

Zlorabe (photo: Pixabay) Zlorabe (photo: Pixabay)

Lobiji so gojišče vseh vrst zlorab

V Varšávi se bo popoldne začelo regionalno srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz Slovenije se ga bodo udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...