Robert Božič
Boštjan Smole
Petra Stopar
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: p. Ivan Rampre)
Nadškof Alojzij Cvikl

Nadškof Cvikl: Župnij ne nameravamo ukinjati

21.04.2019, 15:00 Petra Stopar

V oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji smo na veliko noč gostili mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla, ki je govoril o aktualnem dogajanju v nadškofiji in Cerkvi na Slovenskem. Med drugim se je zahvalil vsem župnijam in vernikom, ki so s svojimi donacijami pristopili k reševanju Zavoda Antona Martina Slomška.

»Nadškofija je še vedno v procesu izvajanja sporazuma z upniki, stvar gre naprej, nadškofija pa kljub kadrovskim in finančnim omejitvam opravlja svoje poslanstvo nemoteno,« je povedal naš tokratni sogovornik. Veliko pomeni to, da se dejanja uresničujejo tudi iz zastonjskosti, ljubezni in vere.

Posebna pozornost mladim

Osnovna naloga novoustanovljenega urada za mlade je po nadškofovih besedah usklajevanje in povezovanje na področju mladinske pastorale. »Mnogo dobrega se dogaja na tem področju, ampak dostikrat ne vemo drug za drugega ali pa se stvari podvajajo ali prekrivajo,« je pojasnil in napovedal urejanje posebnega koledarja dogodkov in prireditev.

Sicer pa bo naslednje pastoralno leto Cerkev več pozornosti posvetila birmancem, leto 2020/2021 pa mladim. Nadškof si želi, da bi bil to čas priprav tudi na svetovno srečanje mladih v Lizboni, ki bo v poletju 2022. Njegova želja je tudi, da se srečanja na Portugalskem udeleži čim več slovenske mladine.

Pomanjkanje duhovnikov iz leta v leto bolj pereče

V Mariboru so ustanovili posebno skupino za iskanje rešitev na tem področju. »Ena stvar je gotova, župnij nimamo namena ukinjati. Iščemo način, kako bi župnija živela, kljub temu, da nima stalnega duhovnika, ampak da ima skrbnika, nekoga, ki je odgovoren in je vezni člen med duhovnikom in to župnijo. Mi tudi ne govorimo več o soupravljanju, ampak bolj o družini župnij,« je poudaril mariborski metropolit, ki je zelo pozitivno ocenil nedavne vizitacije. Na njih je bil vesel pogovorov o skupnih težavah in skupnih priložnostih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...