Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič

AVDIO: Kako se velike noči spominjata varovanki v Domu sv. Lenarta?

20.04.2019, 15:27 Petra Stopar

Kako so veliko noč praznovali včasih? O tem sta nam spregovorili Elizabeta Murko in Kristina Robič, ki bivata v domu za starejše.

Kot se spominjajo naši starši in stari starši, je bilo treba že do velike srede postoriti vsa fizična dela, od čiščenja do dela na polju. V nekaterih krajih še danes ohranjajo tradicijo pokanja z možnarji.

V Lenartu v Slovenskih goricah je Karitasov Dom sv. Lenarta, v katerem prebiva tudi Elizabeta Murko. Je upokojena učiteljica iz Pesnice, otroštvo in mladost pa je preživela na Mestnem vrhu pri Ptuju. Svoje pričevanje je za nas strnila tudi Kristina Robič z Marije Snežne v Slovenskih goricah. Njunim pripovedim lahko v celoti prisluhnete.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...