Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc

Škof Lipovšek častni meščan Celja

15.04.2019, 13:21 Marjana Debevec

Upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek je postal častni meščan mesta Celje. Priznanje je prejel za svojo duhovniško poslanstvo, prizadevanja za sožitje, ekumenizem in odprtost med različno mislečimi, karitativno, humanitarno, kulturno-izobraževalno in prostovoljno delo.

»Vsak duhovnik, kaj šele škof, mora biti tisti, ki povezuje, ki harmonizira, ki išče tiste skupne točke, kjer so, ko gre za temeljno vrednoto, ki pa je skupni blagor vseh, materialni in duhovni blagor. In tu naj bi ljudem prinašali luč in upanje, ki sta Jezus Kristus in njegov evangelij, to se pravi Božje kraljestvo,« je dejal škof Lipovšek. »Ne se bojevati med seboj, ne sovražiti, ampak pomagati in sodelovati, in to zelo konkretno. Tega smo veseli in to uresničujemo tudi pri nas

Lani je postal zlatomašnik in 75-letnik

Dr. Stanislav Lipovšek je bil v duhovnika posvečen pred 51 leti v takratni mestno-opatijski cerkvi sv. Danijela v Celju. V času, ko je bil župnik mariborske stolne župnije sv. Janeza Krstnika, ga je papež Benedikt XVI. 15. marca 2010 imenoval za celjskega škofa.

Posvečen je bil v celjski stolni cerkvi sv. Danijela 24. aprila 2010. Papež Frančišek je msgr. Stanislava Lipovška 31. julija 2013 po odstopu mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška imenoval za apostolskega administratorja mariborske nadškofije. To nalogo je opravljal do 14. marca 2015, ko je bil imenovan novi mariborski nadškof metropolit.

Lani je škof Lipovšek dopolnil 75 let in papežu Frančišku ponudil odstop, kakor to določa člen 401 § 1 ZCP. Papež je njegov odstop sprejel v torek, 18. septembra. Škof Lipovšek pa je prejel naziv upokojeni celjski škof.

Poleg škofa Lipovška je naziv častni meščan dobil Ivan Grobelnik – Ivo. Oba sta se denarni nagradi ob tem priznanju odrekla v dobrodelne namene.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...