Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Škof Lipovšek častni meščan Celja

15.04.2019, 13:21 Marjana Debevec

Upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek je postal častni meščan mesta Celje. Priznanje je prejel za svojo duhovniško poslanstvo, prizadevanja za sožitje, ekumenizem in odprtost med različno mislečimi, karitativno, humanitarno, kulturno-izobraževalno in prostovoljno delo.

»Vsak duhovnik, kaj šele škof, mora biti tisti, ki povezuje, ki harmonizira, ki išče tiste skupne točke, kjer so, ko gre za temeljno vrednoto, ki pa je skupni blagor vseh, materialni in duhovni blagor. In tu naj bi ljudem prinašali luč in upanje, ki sta Jezus Kristus in njegov evangelij, to se pravi Božje kraljestvo,« je dejal škof Lipovšek. »Ne se bojevati med seboj, ne sovražiti, ampak pomagati in sodelovati, in to zelo konkretno. Tega smo veseli in to uresničujemo tudi pri nas

Lani je postal zlatomašnik in 75-letnik

Dr. Stanislav Lipovšek je bil v duhovnika posvečen pred 51 leti v takratni mestno-opatijski cerkvi sv. Danijela v Celju. V času, ko je bil župnik mariborske stolne župnije sv. Janeza Krstnika, ga je papež Benedikt XVI. 15. marca 2010 imenoval za celjskega škofa.

Posvečen je bil v celjski stolni cerkvi sv. Danijela 24. aprila 2010. Papež Frančišek je msgr. Stanislava Lipovška 31. julija 2013 po odstopu mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška imenoval za apostolskega administratorja mariborske nadškofije. To nalogo je opravljal do 14. marca 2015, ko je bil imenovan novi mariborski nadškof metropolit.

Lani je škof Lipovšek dopolnil 75 let in papežu Frančišku ponudil odstop, kakor to določa člen 401 § 1 ZCP. Papež je njegov odstop sprejel v torek, 18. septembra. Škof Lipovšek pa je prejel naziv upokojeni celjski škof.

Poleg škofa Lipovška je naziv častni meščan dobil Ivan Grobelnik – Ivo. Oba sta se denarni nagradi ob tem priznanju odrekla v dobrodelne namene.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...