Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec
Dr. Pavel Poredoš (foto: Rok Mihevc)
Dr. Pavel Poredoš

AVDIO: Ko človeku organe vzamejo pri živem telesu...

12.04.2019, 12:43 Marjana Debevec

V zadnjih tednih je v slovenski javnosti odmevalo vprašanje evtanazije. Dotaknili so se ga tako zdravniki, kot laiki, pa tudi pravniki in mediji. Slovensko zdravniško društvo je sredi marca pripravilo posvet, na katerem so strokovnjaki z raznih področij osvetlili pomen zadnjega obdobja življenja. Med drugim je zbrane nagovoril predsednik Slovenske medicinske akademije prof. dr. Pavel Porédoš.

Če bo evtanazija uzakonjena, jo bodo morali izvajati zdravniki. Delo slednjih pa temelji na strokovni brezhibnosti in etičnih načelih, ki se bistveno ne spreminjajo, je poudaril dr. Poredoš.

»Prof. Milčinski nas je učil, da če etična načela niso v skladu s spravnimi normami, se morajo pravne norme prilagoditi etičnim načelom in ne obratno. Poslanstvo zdravnika je varovanje človekovega zdravja, življenje od spočetja do njegove smrti, potem nudenje kakovostne zdravstvene pomoči in to na temelju pravičnosti in enake dostopnosti. Edini kriterij je narava bolezni in stopnja nujnosti, ne pa religija, ne politična pripadnost, ne barva kože in kar je v zadnjem času še kako aktualno moramo preprečevati izkoriščanje bolnikov za znanstvene interese«.

S tem je povezana tudi Hipokratova prisega, ki je stara že 2400 let in še vedno velja. Isto govorijo tudi vsi kasnejši dokumenti in sicer, da je zdravnik dolžan varovati in spoštovati človekovo življenje, zlasti pa življenje nebogljenih in najbolj bolnih. To pa evtanazija prekrši.

»S tem se ruši ena temeljnih pridobitev človeške civilizacije: ne ubijaj«.

Zdravnik je torej tako ali drugače vpet v evtanazijo. Vloga zdravnika pri neozdravljivo bolnem naj bi bila po besedah dr. Poredoša lajšanje težav, nega in lajšanje duševnih stisk. Tako naj bi preprečil razloge za evtanazijo.

Pravi predsednik Slovenske medicinske akademije, ki navaja tudi pasti evtanazije. Največ podatkov je znanih z Nizozemske.

»Tukaj so včasih v ospredju ekonomski interesi, da se poskuša znebiti neproduktivnega dela prebivalstva. Opravljanje evtanazije je tudi ekonomsko zanimivo, tretje področje pa je nezakonito pridobivanje organov za transplantacijo.«

Na Nizozemskem namreč lahko vzamejo ljudem organe še v času anestezije, torej pri živem telesu, na koncu pa vzamejo še srce in tako povzročijo smrt.

S tem se krši pravilo, da se sme organe vzeti samo mrtvemu darovalcu organov, pravi dr. Pavel Poredoš, ki dodaja še, da zagovorniki evtanazije pozabljajo, da mora to pravico uresničiti nekdo drug in sicer zdravnik, ki tudi ima svoje lastne pravice. Prekinjanje življenja po njegovih besedah ni v skladu s temeljnim poslanstvom zdravnika.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...