Radio Ognjišče
Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Meso, vitrina (foto: ARO)
Meso, vitrina | (foto: ARO)

Cene prašičjega mesa poletele. Bo dražja tudi velikonočna šunka?

Slovenija Marta Jerebič

Obeta se nam občutna podražitev svinjskega mesa in posledično tudi drugih vrst mesa. Cena prašičjega mesa na evropskih borzah se je zvišala za 30 odstotkov, za posamezne dele, kot so pleča, stegno in vrat pa celo za 60 odstotkov. Glavni razlog je prašičja kuga v Aziji. Kitajci pa zaradi trgovinske vojne z ZDA meso za visoko ceno iščejo v Evropi. Slovenci podražitev že lahko občutimo na trgovskih policah. Ali tudi pri velikonočnih šunkah?

Takega porasta cen v tako kratkem času ne pomni, je za naš radio povedal predsednik Gospodarskega interesnega združenja mesne industrije in direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

»V tej dejavnosti sem že 25 let in takšnega hitrega dviga ne pomnimo, tudi starejše generacije ne pomnijo tako hitrega dviga za tako veliko – za 60 odstotkov v praktično 14 dneh.«

Kako bo torej s cenami svinjskega mesa v trgovini? »Manj kot 30 odstotkov dviga maloprodajnih cen ne pričakujem.«

Velikonočna šunka

Zaradi bližajočih se velikonočnih praznikov je veliko povpraševanje po šunkah. »Na srečo potrošnika se proizvajalci mesa in trgovci že veliko pred temi velikonočnimi akcijami pogovarjamo o cenah. In cene bodo, kar se tiče šunk, za te velikonočne praznike precej pod tistimi, kot bi morale biti.«

Dvig cen vseh vrst mesa

Rahlo se že dvigujejo tudi cene perutninskega in govejega mesa. »Na to vplivajo tudi cene krme oziroma koruze, ki se dviguje zaradi lanske suše. Predvsem pa se dvigujejo tudi stroški predelave teh posameznih kategorij mesa. V živilski industriji rastejo cene energije, tudi do 40 odstotkov elektrika, 30 odstotkov pa plin, rastejo cene prevoznih storitev, rastejo stroški plač, rastejo stroški odpadne embalaže. Že brez dviga cen surovin bi bilo torej nujno potrebno dvigniti cene mesa vsaj za 10 odstotkov.«

Cene se bodo še zviševale

Agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar je opozoril na dosedanje nizke cene prašičjega mesa. »Po teh nizkih cenah, ki so veljale v zadnjem desetletju, proizvajajo zgolj še najsposobnejši proizvajalci. In seveda ko se taki šoki pojavijo, se trgi hitro odzovejo in se povišajo cene.« Te naj bi se v prihodnje še zviševale.

Slovenija, Svet
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica