Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Meso, vitrina (foto: ARO)
Meso, vitrina | (foto: ARO)

Cene prašičjega mesa poletele. Bo dražja tudi velikonočna šunka?

Slovenija | 12.04.2019, 12:29 Marta Jerebič

Obeta se nam občutna podražitev svinjskega mesa in posledično tudi drugih vrst mesa. Cena prašičjega mesa na evropskih borzah se je zvišala za 30 odstotkov, za posamezne dele, kot so pleča, stegno in vrat pa celo za 60 odstotkov. Glavni razlog je prašičja kuga v Aziji. Kitajci pa zaradi trgovinske vojne z ZDA meso za visoko ceno iščejo v Evropi. Slovenci podražitev že lahko občutimo na trgovskih policah. Ali tudi pri velikonočnih šunkah?

Takega porasta cen v tako kratkem času ne pomni, je za naš radio povedal predsednik Gospodarskega interesnega združenja mesne industrije in direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

»V tej dejavnosti sem že 25 let in takšnega hitrega dviga ne pomnimo, tudi starejše generacije ne pomnijo tako hitrega dviga za tako veliko – za 60 odstotkov v praktično 14 dneh.«

Kako bo torej s cenami svinjskega mesa v trgovini? »Manj kot 30 odstotkov dviga maloprodajnih cen ne pričakujem.«

Velikonočna šunka

Zaradi bližajočih se velikonočnih praznikov je veliko povpraševanje po šunkah. »Na srečo potrošnika se proizvajalci mesa in trgovci že veliko pred temi velikonočnimi akcijami pogovarjamo o cenah. In cene bodo, kar se tiče šunk, za te velikonočne praznike precej pod tistimi, kot bi morale biti.«

Dvig cen vseh vrst mesa

Rahlo se že dvigujejo tudi cene perutninskega in govejega mesa. »Na to vplivajo tudi cene krme oziroma koruze, ki se dviguje zaradi lanske suše. Predvsem pa se dvigujejo tudi stroški predelave teh posameznih kategorij mesa. V živilski industriji rastejo cene energije, tudi do 40 odstotkov elektrika, 30 odstotkov pa plin, rastejo cene prevoznih storitev, rastejo stroški plač, rastejo stroški odpadne embalaže. Že brez dviga cen surovin bi bilo torej nujno potrebno dvigniti cene mesa vsaj za 10 odstotkov.«

Cene se bodo še zviševale

Agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar je opozoril na dosedanje nizke cene prašičjega mesa. »Po teh nizkih cenah, ki so veljale v zadnjem desetletju, proizvajajo zgolj še najsposobnejši proizvajalci. In seveda ko se taki šoki pojavijo, se trgi hitro odzovejo in se povišajo cene.« Te naj bi se v prihodnje še zviševale.

Slovenija, Svet
Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota) Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota)

Gorel je za ustanovitev murskosoboške škofije

Verniki in duhovniki se poslavljajo od duhovnika, moralnega teologa, pobudnika ustanovitve soboške škofije in številnih pastoralnih idej, ter velikega dobrotnika našega radia dr. Karla Bedernjaka, ...

Eva Meštrović (photo: Jože Bartolj) Eva Meštrović (photo: Jože Bartolj)

Na Sinjem vrhu spet Umetniki za Karitas

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, kjer poteka 31. likovna kolonija Umetniki za Karitas je danes dan odprtih vrat, od 17. ure naprej pa bo na ogled tudi razstava nastalih in darovanih umetniških del, ...

Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec) Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec)

Srce v dresu – podaj naprej!

Po vsej Koroški in še širše med 8. avgustom in 10. oktobrom 2025 poteka dobrodelni turnir Srce v dresu – podaj naprej! Združuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost. Dogodivščine želijo povezati ...

Jože Možina in Roman Tomc sta bila gostja oddaje Pogovor o (photo: ARO) Jože Možina in Roman Tomc sta bila gostja oddaje Pogovor o (photo: ARO)

Tudi komunizem je bil in ostaja zločinski režim

Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, 23. avgust, smo v Sloveniji prvič obeležili leta 2011na Ptuju. Takrat je akademik Jože Trontelj opozoril, da je treba spomin na ...