Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Hrvaška vlada z maslom na glavi

09.04.2019, 17:04

V Sloveniji še vedno odmeva afera s prisluškovanjem, ki je vplivala na arbitražni postopek, ampak tokrat zato, ker se je izkazalo, da za prisluškovanjem stoji Hrvaška. Ko je televizija 24 ur to izvedela in pripravljala zgodbo, pa se je začelo. Hrvaški očitno teče voda v grlo, saj je prisluškovala več tujim medijem, tudi omenjenemu slovenskemu in nato poskušala vplivati, da razkritje ne bi prišlo v javnost.

Spomnimo. Državi sta arbitražni sporazum podpisali pred več kot 10-imi leti. Šest let pozneje so na Hrvaškem objavili posnetek prisluhov pogovora arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik ob robu dogajanju na arbitražnem sodišču, Hrvaška to problematizira in se umakne iz postopka, tudi sodbe iz leta 2017 ne prizna. Zdaj se je torej izkazalo, da je za prisluhi Drenikovi in Sekolcu stala hrvaška obveščevalna služba. POP TV je to raziskoval in večer pred objavo je vodilni predstavnik avstrijske Styrije na Hrvaškem, 51-letni Ivan Tolj, ki naj bi bil "alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr" klical direktorja tuje multinacionalke, in sicer kar v imenu hrvaške vlade, kar je dal sogovorniku tudi jasno vedeti ter mu obljubil, da se mu bo splačalo, če bo uspel zaustaviti medijsko hišo.

Novinar POP TV Jure Tepina je po razkritju poskusov hrvaškega vplivanja dejal, da česa takega v 22-ih letih novinarskega dela še ni doživel, a da ga zaustavilo ne bo. "Če si novinar, si novinar 24 ur na dan in te ne more ustaviti nobena grožnja, morda te takšne stvari celo spodbudijo, da bolj zagnano opravljaš svoje delo. Kaj pa boš? Grozil nazaj?" Ocenil je še, da je Slovenija varna država. Kot je dodal, si ne predstavlja, da bi bila ogrožena njegova ali varnost katerega koli drugega novinarja v njegovi medijski hiši.

Državni vrh je zgrožen. Premier Marjan Šarec je za danes popoldne sklical Svet za nacionalno varnost, sa gre za resne navedbe, ki terjajo ustrezna pojasnila. Zunanje ministrstvo pa bo na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani ter na posvet slovensko veleposlanico v Zagrebu. Iz premierovega kabineta so tudi sporočili, da so vsakršni pritiski na medije nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. "Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava.

Zakaj pravzaprav Hrvaška deluje na ta način? Predstojnik katedre za policijsko dejavnost in varnostne vede Branko Lobnikar ocenjuje, da gre za aktivnosti, kako z nevojaškimi metodami pridobiti vpliv. Pri tem je vpliv na medije eden ključnih pristopov. Poskušajo vzpodbujati tiste komentarje in načine razmišljanja, ki jim dajejo neko prednost," je pojasnil.

V tem trenutku je po njegovih besedah v interesu Hrvaške, da slovenski državljani menijo, da slovenska država ne dela dobro. "Kar ni res. Država in obveščevalne službe delajo odlično, vendar bi morali ta občutek v Sloveniji tudi bolj okrepiti. Da se ne bo mislilo, da so Hrvati bolj uspešni, Slovenci pa neučinkoviti."

Ocenil je, da je "takšno vedenje Hrvaške neprimerno, ker je v nasprotju z nekaterimi demokratičnimi standardi sobivanja". Zanimivo pa je, da je le majhen del hrvaških medijev povzel poročanje POP TV, da je hrvaška vlada skušala preko posrednika vplivati, da ne bi prišlo do razkritja, kdo naj bi stal za prisluhi v arbitraži. Molčijo tudi vodilni predstavniki države.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Svet , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...