Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Rok Mihevc

Dovolj.je: Usmeriti pogled na trpljenje žrtev spolnih zlorab

09.04.2019, 13:44 Marjana Debevec

V radijskem misijonu se danes sprašujemo, kako oznanjati ob toliko škandalih. V želji po pomoči žrtvam spolnih zlorab s strani predstavnikov Cerkev je bila nedavno ustanovljena civilna iniciativa Dovolj.je.

Civilna iniciativa, katere člani poudarjajo, da želijo delovati v dobro Cerkve in prispevti k njenemu očiščenju, nudijo podporo in pomoč žrtvam zlorab, ki se nanje obrnejo.

»Šele, ko se srečaš s to bolečino, lahko začneš gojiti neko sočutje in potem tudi ustrezno ukrepati. Ko začnejo pričevati, na telesu osebno občutim, kako je zanje to težko: ogromno enega sramu, gnusa. In potem pride za njimi še to, da jih vsi ignorirajo in pravijo: ’Počakajmo na civilne postopke’, še posebej tam, kjer upajo, da bo uveljavljen zastaralni rok.

In to je dobesedni posmeh žrtvam. Zato moramo pogled obrniti in se usmeriti v njihovo trpljenje, kar bo še posebej padlo na plodna tla sedaj v postnem času«, je za naš radio dejal član iniciative Igor Vovk.

Pravnik Tomaž Pisk pa je povedal, da žrtvam nudijo tako pravno, kot tudi psihološko pomoč, kot iniciativa pa lahko tožbo vložijo v imenu žrtve. »V zvezi s cerkvenimi postopki se obračamo na škofe oz. redovne predstojnike, v zvezi s civilnimi postopki pa se obračamo neposredno na policijo oz. tožilstvo

Žal po naši zakonodaji zločin spolne zlorabe zelo hitro zastara, mogoče pa je sprožiti cerkvene kazenske postopke.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...