Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Minljivost (foto: Pixabay)
Minljivost

Zakonca Perko: Z leti slabše vidimo, da lažje sprejmemo minljivost

| 18.03.2019, 11:19 Rok Mihevc

Koliko se zavedamo svoje minljivosti? Zakaj o smrti tako težko govorimo, čeprav je del našega življenja? V oddaji Za življenje smo se dotaknili teme, ki zadeva čisto vse. O minljivosti smo govorili z zakoncema Perko.

Za današnjega človeka je minljivost šok, saj težko sprejme, da je njegovo "Veličastvo" le muha enodnevnica, je povedala Verena. "Zakaj je temu tako? Ker je človek danes slabše povezan z naravo in se tej temi izogiba." Tudi za Andreja je absurdno, da današnji človek zanika svojo minljivost. "Na eni strani govorimo o kulturi smrti, na drugi strani jo odrivamo od sebe, kot da se nas to ne tiče."

Zaradi kulta mladosti se bojimo smrti

Že dr. Trstenjak je rekel, "vem, da bom umrl, verjamem pa ne" ali "vsi bomo umrli, mogoče celo jaz". Prav kult mladosti, ki ga gojimo danes, nam kaže, kako se smrti bojimo, pravi Andrej Perko. "Strah pred izničenjem je prvi strah, ki je vgrajen v otroka. In če nimamo zdravega odnosa do te tesnobe, lahko postajamo nevrotiki, ki imamo težave in skušamo ostati mladi."

Zakonca Verena in Andrej Perko
Zakonca Verena in Andrej Perko © Osebni arhiv
Kdo še moli za srečno zadnjo uro?

Verena je opozorila na izgubo korenin v povezavi z minljivostjo. "Kdo danes še moli za srečno zadnjo uro? Če danes to omeniš »normalnemu« človeku, te gleda kot da si padel z Marsa. A dejansko je takšno obredje in normalen stik z naravo in življenjem za človeka zdravilno. Pomembno je, da se vsakokrat znova odločiš v smislu prehodnosti in prihodnosti."

In zakaj bi človek danes sploh trpel?

Človek danes težko sprejema minljivost, odpovedovanje, trpljenje. "Skoraj nam ni treba več trpeti in ljudje niso sposobni zdržati napora, zlasti mladi ne. Trpljenje ni več del življenja, sami pa vemo, da samo preko discipline in trpljenja lahko napreduješ in pustiš pečat. Če ne širše, pa vsaj svojim najbližjim in generacijami, ki prihaja za tabo. Prisotna je velika odtujenost in vprašanje, zakaj bi človek trpel. Ljudje velikokrat pridejo do preloma v življenju, ko je treba stopiti stopnico naprej. Kar pa pomeni odpovedovanje, preskok, povezano je z določenim naporom in posledično izgubljenostjo tisti hip. Izkaže se ali je človek sposoben od trpeti in napredovati ali ne," je v oddaji povedal Andrej Perko.


Več v posnetku oddaje, ki jo je pripravila in vodila Mateja Subotičanec.

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...