Slavi Košir
Miha Močnik
Tanja Dominko
Nadškof Dino De Antoni (foto: )
Nadškof Dino De Antoni
22.03.2019, 08:32 Marta Jerebič

Umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni

V 83. letu starosti je umrl upokojeni goriški nadškof Dino de Antoni. Že ob sprejemu škofovske službe je pokazal posebno naklonjenost do slovenskih vernikov, saj se je že pred škofovskim posvečenjem posvetil učenju slovenskega jezika in preživel poletni čas leta 1999 med salezijanci na Rakovniku. Tu se je bodisi učil jezika bodisi spoznaval slovensko kulturo, zgodovino in cerkveno delovanje. Kot je o njem še zapisal škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina, je bil Dino de Antoni v času službovanja v goriški nadškofiji dober pastir vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Slovenskim in vsem vernikom bodo za vedno ostali v spominu njegov nasmeh, njegova očetovska skrb, njegov posluh za vse potrebe, posebno bolnih in ostarelih, njegova skromnost in ponižnost, je o njem še zapisal Karlo Bolčina.

Msgr. Dino De Antoni se je rodil 12. julija 1936 v Chioggi (Benetke). Po humanističnih in teoloških študijih v škofijskem semenišču v Chioggi je bil slušatelj Fakultete za kanonsko pravo na Lateranski univerzi v Rimu in postal doktor cerkvenega prava. Dne 23. oktobra 1960 je bil v domači stolnici posvečen v mašnika. V rojstni škofiji je bil najprej profesor in podravnatelj v malem semenišču, kasneje tudi župnik v stolni župniji, od leta 1981 do leta 1988.

Pri škofijskem cerkvenem sodišču je bil pravdnik in sodni vikar ter škofov vikar za apostolsko delovanje laikov in duhovni voditelj Katoliške akcije.

Leta 1988 ga krajevni škof Magarotto izbral za generalnega vikarja. V času izpraznjenega škofovskega sedeža je bil izvoljen za škofijskega administratorja. Ob prihodu novega škofa je bil potrjen za službo generalnega vikarja, ki jo je opravljal do leta 1999, ko ga je 2. junija sv. papež Janez Pavel II imenoval za goriškega nadškofa.

Dne 15. septembra istega leta je prejel škofovsko posvečenje v stolnici v Chioggi, 26. septembra pa je prišel v Gorico in zasedel stolico petnajstega naslednika prvega goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa.

V času službovanja v goriški nadškofiji je bil dobri pastri vsem vernikom, tudi slovenskim, saj se je trudil opravljati vse obrede v slovenskem jeziku. Od vsega začetka je navezal tesne in prijateljske stike s sosednjim škofom msgr. Pirihom, ki so se iz leta v leto stopnjevali, tudi zaradi iste starosti obeh. Večkrat je zastopal Italijansko škofovsko konferenco pri slovenski in se udeleževal njenih plenarnih zasedanj.

Po odpovedi škofovski pastirski službi, ki je bila sprejeta 28. junija 2012, je ostal v goriški nadškofiji kot pomočnik novemu nadškofu Karlu RM Redaelliju.

Leta 2011 je sprejel v oglejski baziliki tudi papeža Benedikta XVI, leta 2008 pa ekumenskega patriarha Bartolomeja I.

Nadškof Dino De Antoni je umrl v duhovniškem domu v Gorici 22. 3. 2019

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

V petek tudi letos spovedni dan

Veseli nas, ker se je tudi letos na našo prošnjo odzvalo precej duhovnikov in redovnikov in bo v petek, na predzadnji dan letošnjega radijskega misijona, v veliko cerkvah po ...

14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman) 14. radijski misijon (photo: Andrej Jerman)

Začenjamo Radijski misijon 2019

Popoldne ob 17.00 ga bo z osrednjim misijonskim nagovorom na temo "Cerkev je mlada", odprl izjemen filipinski kardinal Luis Antonio Tagle. Vsak dan boste poleg glavnemu misijonskemu nagovoru lahko ...

Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media) Srečanje z migranti v Maroku (photo: Vatican Media)

Papež: Rana, ki vpije v nebo!

Na včerajšnjem srečanju z migranti v Maroku je papež ostro obsodil skupinske izgone. Ti namreč ne omogočajo pravilnega obravnavanja posameznih primerov. Zavzel se je za poenostavitev ...